Objavljeno u kategoriji Intervju na 14.12.2018 21:30:09

Azem Vllasi: Srbija izigrava 'vojnu neutralnost' a od Rusije uzima borbene avione i raketne sisteme

Azem Vllasi Foto Beta

(Patria) - Kosovo je nezavisna i suverena država već deset godina i vrijeme je da, kao svaka država ima vojsku. Radi se o transformiranju već postojeće formacije koja se zove "Sigurnosne snage Kosova" u pravu vojsku čija je osnovna misija da brani granice, teritoriju, mir i sigurnost svih svojih građana i ustavni poredak Kosova od spoljne opasnosti, kaže u intervjuu za agenciju Patria Azim Vllasi, nekadašnji istaknuti funkcioner bivše Jugoslavije i dugogodišnji politički savjetnik mnogih kosovskih političara.

Skupština Kosova usvojila je u petak tri zakona o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane snage, čime je i zvanično formirana vojska Kosova.

Tome se vlasti u Srbiji oštro protive, navodeći da je takav potez suprotan svim do sada potpisanim međunarodnim sporazumima i Ustavu Kosova.

„Uradili smo sve za mir, učinili smo sve što smo mogli da sačuvamo stabilnost i da omogućimo napredak Srbije i cijelog regiona. Ali, nikada i nipošto nećemo dozvoliti gaženje Srbije. Nije Srbija pile koje stavlja glavu na panj“, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Iako je zvanični stav NATO-a da ovo nije trenutak za formiranje oružanih snaga Kosova, SAD i Velika Britanija podržale su osnivanje kosovske vojske.

Azem Vllasi kaže da je potencijalna opasnost za region upravo Srbija, a ne Kosovo, i da će tako ostati sve dok Beograd odbija da prizna Kosovo kao državu i dok dobija normalizirati odnose sa Kosovom. 

„Vojska Kosova, sa skromnim potencijalom od 5.000 aktivnih pripadnika i 3.000 rezervista, sa odgovarajućim naoružanjem, neće predstavljati nikakvu prijetnju niti opasnost za susjedne zemlje. Naprotiv, u suradnji sa NATO-om biće faktor stabilnosti u regiji“, kaže Vllasi.

Reakcije iz Srbije, objašnjava, nisu nikakva novost i očekivane su kaže Vllasi dodajući da bi Srbija najradije da Kosovo bude bez odbrane kao potencijalno lak plijen. 

„Pošto nije ugasila svoje teritorijalne i hegemonističke težnje prema susjednim državama bivše Jugoslavije, Srbija bi htjela da one nemaju pouzdanu i jaku odbranu. Smeta im Crna Gora u NATO, put Makedonije, BiH i Kosovo ka NATO savezu. Sama izigrava "vojnu neutralnost", a uzima borbene avione, raketne sisteme i drugo naoružanje od Rusije“, kaže Vllasi.

On u intervjuu Patriji još objašnjava: „U Beogradu čujemo priče kako vojska Kosova "predstavlja opasnost" za regiju, "opasnost za Srbe" na Kosovu. Valjda polaze od toga što je Srbija koristila svoje vojne i policijske efektive za ubijanje i progon Albanaca prije 20-tak godina smatrajući da je Kosovo srpsko, a Albanci uljezi kojima nije mjesto tu. Pričaju kako je kontingent NATO kao mirovna misija na Kosovu pod nazivom KFOR dovoljan pa zato Kosovo ne treba vojsku. NATO nijednoj državi ne daje stalnu vojsku. KFOR je mirovna misija na Kosovu na neko vrijeme prema potrebi, sa mandatom SB OUN po Rezoluciji 1244 od juna 1999, ali nije vojska Kosova. Dakako, vojska odnosno država Kosovo usko će sarađivati sa NATO-om“, zaključuje Vllasi.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android