Članak

KOMENTAR Hrvatski sabor priznao agresiju na BiH i UZP!

Neusvajanjem ovog amandmana, Hrvatski sabor direktno je priznao agresiju na BiH.

Piše: Haris Ljevo

Sabor Hrvatske usvojio je danas Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. Za usvajanje Deklaracije glasao je 81 zastupnik, četiri su bila suzdržana, dok je njih 11 glasalo protiv.

U Deklaraciji se poziva na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Deklaracija je još jedan neprijateljski čin Hrvatske prema BiH i nastavak politike negiranja državnosti i suvereniteta BiH.

SDP nije podržao Deklaraciju, jer nije usvojen njihov amandman u kojem se navodi kako "Hrvatski sabor osuđuje sve politike i postupke koje su imale ili imaju za cilj dezintegraciju BiH, njenu podjelu, ugrožavanje teritorijalnog integriteta, te narušavanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana".

Neusvajanjem ovog amandmana, Hrvatski sabor direktno je priznao agresiju na BiH.

Međunarodni sud pravde u Hagu u novembru prošle godine osudio je Jadranka Prlića i druge na ukupno 111 godina zatvora zbog Udruženog zločinačkog poduhvata koji je smišljen i vođen od strane hrvatskog političkog vrha iz Zagreba na čelu s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom odbrane Gojkom Šuškom, te Jankom Bobetkom.

Da Hrvatska nije vodila agresorsku politiku prema BiH i da se i ranije nije uplitala u unutarnja pitanja BiH, saborski zastupnici ne bi odbacili SDP-ov amandman. Jasno kao dan.

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk je kazao kako SDP ne želi biti podrška nastavku politike HDZ-a prema BiH iz devedesetih, a podršku Deklaraciji odbila je dati i stranka GLAS, čija je članica bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

"Deklaracija ide protiv našeg ugleda i protiv naših interesa. Ko će Hrvatsku poslije ovog uzeti za ozbiljno kad govore o svojim susjedima, a za ostale teme nas ianako ne uzimaju za ozbiljno", izjavila je tokom rasprave bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Hrvatska već 25 godina vodi isključivo agresorsku i neprijateljsku politiku prema BiH. Saborska rasprava oko Deklaracije samo je potvrdila ovu tezu. Ako je iko ozbiljan u nju uopšte i sumnjao.

#Specijal