Članak

KOMENTAR Medicinski fakultet otet od Univerziteta u Sarajevu!

Ako je Medicinskom fakultetu sve ovo prošlo bez sankcija, postavlja se logično pitanje kome će možda već sutra pasti na pamet ista ili slična ideja.

Piše: Amra Varatanović

Dok u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju KS Univerzitet u Sarajevu prolazi kroz integraciju, Medicinski fakultet paralelno vodi vlastiti proces dezintegracije i donosi odluku o otcjepljenju od Univerziteta u Sarajevu!

Takvu skandaloznu odluku danas je donijelo Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta samo dva dana nakon što je Upravni odbor UNSA-e razriješio dužnosti suspendovanu dekanesu Semru Čavaljuga.

Ovo su posljedice predugog guranja pod tepih problema na Medicinskom fakultetu u Sarajevu koje je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj izbjegavao riješiti. Prvo je ćutke posmatrao nasilnu smjenu dekanese Medicine Almire Hadžović-Džuvo koja je diktirana od Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i kruga njoj odanih osoba koje su članovi Vijeća. Nakon što je za dekanesu izabrana Amela Kulenović, rektor je za samo tri mjeseca suspendovao. Tvrdio je da se ne ponaša u skladu sa zakonom, dok je ona tvrdila suprotno.

Od novembra prošle godine do novembra ove godine Fakultet je vodila Semra Čavaljuga koja je na zahtjev Izetbegović s Fakulteta otjerala vrsne profesore i ljekare samo zato što su napustili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i otvoreno se suprotstavili strahovladi i mobingu koji je zavladao u toj zdravstvenoj ustanovi.

Rektor nije reagirao mjesecima. Kad je vidio da kola idu nizbrdo kazao je da „žele oteti Medicinski fakultet“. Ne nama, rektore, već vama. Ali ne vaše, nego naše. Kako meni neko može u mojoj kući nešto uzeti, a da ja to ne vidim. Skretanje glave ustranu i izbjegavanje suprotstavljanja političkim krugovima iz kojih i sam dolazi dovelo je do toga da u historiji Univerziteta za 70 godina postojanja nije zabilježen ni sličan slučaj.  

Fakultet je otet onog trenutka kada je smijenjena Almira Hadžović-Džuvo, a sve što se nakon toga događalo bila je nova pobjeda za otmičare.

Ni to što je Tužilaštvo KS tražilo svu dokumentaciju u slučaju Ismet Gavrankapetanović nije bilo poziv na buđenje rektoru. Umjesto da on kao odgovorno lice podnese krivičnu prijavu protiv onih koji su „oteli Fakultet“, odlučio je svoj bijes usmjeriti na one koji su ukazivali na brojne probleme na Sarajevskom univezitetu.

Onog dana kada je dozvolio da njegova stranka donese nakaradan zakon koji izjednačava Univerzitet u Sarajevu i privatne univerzitete, morao je biti svjestan posljedica koje će nastati ili principijelno podnijeti ostavku i ne učestvovati u masakriranju akademske zajednice.  

Ako je Medicinskom fakultetu sve ovo prošlo bez sankcija, postavlja se logično pitanje kome će možda već sutra pasti na pamet ista ili slična ideja.  

#Specijal