Članak

Hadžović-Džuvo jedno od imena koje se spominje kao buduća ministrica zdravstva u KS

Nezvanično, Hadžović-Džuvo na toj poziciji bi volio vidjeti rektor Sarajevskog univerziteta Rifat Škrijelj?!

SARAJEVO, (Patria) - Imena novih ministara u Vladi Kantona Sarajevo mogla bi se znati do srijede. 

Mandatar za sastav nove Vlade KS je Edin Forto iz Naše stranke, dok će ministarske pozicije biti podijeljene između dva bloka; SDP-a, DF-a i Naše stranke s jedne i SBB-a, NiP-a i NBL-a sa druge strane.

Za sada se zna da će ministre u Ministarstvo kulture i Ministarstvo za boračka pitanja predložiti SBB. Taj blok će imati priliku ponuditi i kandidate za ministre: finansija, obrazovanja, privrede kao i ministra MUP-a KS. 

Ministre u ostalih šest ministarstva; komunalna privreda, rad i socijalna politika, pravda i uprava, zdravstvo, prostorno uređenje te saobraćaj ponudit će političke partije iz „BH Bloka“.

Iako se njeno ime do sada nije spominjalo u kontekstu buduće Vlade KS, postoje prijedlozi da nova ministrica zdravstva u Kantonu Sarajevu bude prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo. Nezvanično, Hadžović-Džuvo na toj poziciji bi volio vidjeti rektor Sarajevskog univerziteta Rifat Škrijelj?!

Profesorica Hadžović-Džuvo bivša je dekanesa Medicinskog fakulteta. Sa te pozicije smijenjena je nasilno, godinu nakon imenovanja dr. Sebije Izetbegović na čelo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, pa je ta smjena ocijenjena kao politička. Dr. Hadžović-Džuvo školovala se na Medicinskom fakultetu u Sarajevo kao i na više medicinskih ustanova u inostranstvu. Autor je više udžbenika i praktikuma iz oblasti medicinskih nauka.  

#BiH