Objavljeno u kategoriji BiH na 11.12.2018 17:00:00

SDA bi mogla podržati HDZ i SNSD da uspostave Vijeće ministara, FBiH bez vlasti do daljnjeg

Foto Patria

(Patria) - Profesor Slavo Kukić smatra kako članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić ne trebaju pristati na formiranje vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine prije nego se formira vlast u kantonima i na nivou Federacije.

„Nema formiranja Vijeća ministara dok se ne formira vlast u Federaciji, dok se ne formiraju kantonalne vlasti, nema sjednica Predsjedništva BiH dok Dodik ne prizna Bosnu i Hercegovinu kao državu“, rekao je Kukić za agenciju Patria, dodajući da je i Dodiku potrebno da vlast u BiH funkcioniše jednako kao što je to potrebno i drugim članovima Predsjedništva, te mu zbog toga ne treba dati dodatne poluge za urušavanje države dok se ne obaveže na poštivanje zakona.

„To bi bila logična reakcija članova Predsjedništva na ovakvu politiku Dodika“, smatra Kukić. Vjeruje da Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ovom trenutku priželjkuju formiranje vlasti na nivou države, ali da bi nakon toga Federacija BiH ostala u blokadi do narednih izbora.

„Formiranje Vijeća ministara je zajednički dil Milorada Dodika i Dragana Čovića. Onog časa kada se formira Vijeća ministara, vlasti na razini Federacije neće biti formiranje do sljedećih izbora. Dio tog dila je politika: 'Formirat ćemo vlast na nivou države kako bi mogli rušiti OSA-u, kako bi mogli rušiti SIPA-u, a Federalnu vlast ćemo potpuno ignorirati'“, smatra profesor Kukić.

Centralna izborna komisija BiH još uvijek nije odredila na koji način će biti popunjen Dom naroda Federacije BiH, što ovaj bh. entitet drži u političkoj blokadi, koja bi mogla potrajati.

S druge strane, u „BH Bloku“, kojeg čine SDP, DF i Naša stranka očekuju da bi iz SDA upravo mogli podržati formiranje Vijeća ministara BiH, dok bi Federaciju i dalje držali u nekoj vrsti pat pozicije. U tom slučaju vlast na nivou države bi činili SDA, HDZ i SNSD, dok bi od Federacije napravili neku vrstu 'Mostara'. To znači da nova vlast u Federaciji ne bi bila izabrana do narednih izbora 2022., a za to vrijeme na vlasti bi ostati aktuelni ministri iz SDA i HDZ-a. Isti model ove dvije političke partije primjenjuju u Mostaru već deset godina. Zadnji lokalni izbori u Mostaru su održani 2008. godine. Od tada je sva vlast skoncentrisana u rukama gradonačelnika Ljube Bešlića iz HDZ-a i njegovih pomoćnika iz SDA.