Objavljeno u kategoriji BiH na 11.12.2018 11:26:40

Ambasadori zemalja EU tražit će odgovore od Tegeltije

Foto Patria

SARAJEVO, (Patria) - U Delegaciji EU u BiH danas je održan sastanak očeva ubijenih mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića sa advokatom Ifetom Feragetom i svim ambasadorima zemalja EU.

Sastanku, koji je trajao sat i po, iako je planirano 45 minuta, pored ambasadora evropskih zemalja prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Hrvatski ambasador Ivan Del Vechio dao je prijedlog da se od VSTV zatraži informacija šta je urađeno u oba predmeta.

Advokat Ifet Feraget kazao je da je današnji sastanka bio koristan te da su Muriz i Davor dobili veliku podršku od strane svih zemalja.

- Naglašen je jedan novi pristup ovom problemu, a to je, kako je to rekao uvaženi ambasador Hrvatske Ivan del Vehcio nije pitanje šta će očevi i advokat uraditi, nego je pitanje šta će zemlje članice EU konkretno poduzeti kako bi ova dva slučaja bili riješni, odnosno kako bi se u ovoj zemlji uspostavila vladavina prava koje nema. 

Na pitanje novinara Patrije da li je bilo govora o greškama pravosuđa u ovim slučajevima, Feraget je kazao da su ušli u detalje oba slučaja.

- Naglasili smo sve ono što je bitno, odgovorili na sva pitanja ambasadora. Obećali su veliku podršku. Na redu je VSTV i kompletno pravosuđe i konkretna akcija, radi utvrđivanja, ne samo ko su ubice, nego i utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su doveli do ogromne zloupotrebe sistema i do krađe vremena ovim hrabrim očevima koji su primjer građanske borbe za istinu i pravdu - kazao je Feraget.

Očevi ubijenih mladića Muriz Memić i Davor Dragičević kazali su da su zadovoljni sastankom i da je ovo tračak nade. Dobili su poruku da nisu sami i da imaju njihovu podršku.

- Davor i ja smo rekli da nećemo odustati i vidite da nećemo. Sada je na redu VSTV da kažu šta su uradili, zašto nisu uradili jer tri godine ja čekam da urade, sve imaju. Mi smo ukratko iznijeli hronološki događaj šta se dešavalo u Dženanovom i Davidovom slučaju. Mi smo rekli da idemo pravno, ako ne može, ja i Davor znamo šta ćemo. 

Ambasadori su naveli da će pozvati predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju i neka kažu šta je uradio. 

- Više puta sam ponovio da je Dalida Burzić kriminalac, da me je Bakir Izetbegović primio da ništa nije učinio, da je njegova supruga direktorica KCUS-a gdje je sastavljen lažni nalaz za amneziju. Čitava Evropa zna da je Dalida Burzić kriminalac, svi ambasadori su to čuli. Kad tad će odgovarati. Mi nikoga nećemo ostaviti na miru - kazao je Memić. 

Otac ubijenog Davida Dragičevića iz Banja Luke Davor Dragičević kazao je kako je današnji sastanak prekretnica u historiji BiH.

- Dva mala čovjeka i jedan mali advokat. Ono što smo rekli Muriz i ja idemo do kraja. Dženana i Davida nema, oprosta i zaborava nema. U predmetu ubistva mog sina zna se Darko Ilić, Dragan Lukač, Želimir Lepir, Darko Ćulum, Dalibor Vrećo, Vlada RS, svi koji su se ogriješili na moje dijete. Ako ne bude konkretnih poteza, ne garantujemo za naše poteze ni ja ni Muriz. Istinu znamo, hoćemo pravdu i da svi zločinci budu procesuirani kako treba. Sve će biti prečeščjano, oni koji su mislili da nećemo stići dovde, nemojte se za nas brinuti. Stigli smo dovde, a imamo još deset nivoa vlasti - istakao je Davor Dragičević.

Advokat Feraget je potvrdio da su se ambasadori interesovali koji su pravni potezi dosad već urađeni i šta se može dalje očekivati.

- Ukazali smo na konkretne propuste i da nije provedena adekvatna istraga ni u jednom slučaju, iako je u predmetu Memić podignuta optužnica. Ukazao sam da ne mogu tužioci koji su pravili propuste, da od njih ne možemo očekivati napredak u istrazi i da su naši pogledi usmjereni prema Tužilaštvu BiH jer se ovdje rad, očigledno, o organiziranom kriminalu - zaključio je Feraget.