Članak

Memić i Dragičević u pratnji advokata Ferageta stigli u Delegaciju EU u Sarajevu

Ukazat ću im na problem nepostojanja vladavine prava, izostanak reakcije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, neadekvatnih istraga koje su se vodile. Puno toga će imati reći i očevi ubijenih mladić

SARAJEVO, (Patria) - U zgradi Delegacije Evropske unije održava se sastanak specijalnog predstavnika EU Larsa Gunnara Wigemarka i ambasadora zemalja članica Evropske unije u BiH sa Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem, očevima ubijenih mladića Dženana i Davida. Sastanku prisustvuje i advokat porodica Memić i Dragičević Ifet Feraget. 

Feraget je za agenciju Patria potvrdio da je riječ o važnom sastanku na kojem će kao advokat oštećenih ambasadorima prezentirati sve pravne protivrječnosti u ta dva slučaja.

- Ukazat ću im na problem nepostojanja vladavine prava, izostanak reakcije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, neadekvatnih istraga koje su se vodile. Puno toga će imati reći i očevi ubijenih mladića – kazao je Feraget.

U 14 sati sutra će biti održan i sastanak u Ambasadi Njemačke gdje će Feraget sa Memićem i Dragičevićem također govoriti o slučajevima ubistva mladića.

Dragičević je krajem novembra održao sastanak sa Wigemarkom nakon kojeg je iz Delegacije EU saopćeno da agencije za provedbu zakona i pravosudne institucije moraju biti u mogućnosti djelovati neovisno i slobodno od bilo kakvog neprimjerenog pritiska. Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta u rječici Crkvena u Banja Luci, a njegova smrt nije rasvijetljena 261 dan.

Slučaj ubistva Dženana Memića nije rasvijetljen ni treću godinu. Sudski proces koji se vodio na Kantonalnom sudu u Sarajevu za saobraćajnu nesreću okončan je oslobađajućom presudom. Sud je utvrdio da se saobraćajna nesreća nije ni dogodila. Povreda na glavi mladića od koje je i preminuo 15. februara 2016. godine nije mogla nastati od udarca vozilom, što je Tužilaštvo KS pokušalo dokazati lažnim dokazima i nalazima vještaka.

Porodica Memić od samog je početka tvrdila da je Dženan fizički napadnut te da su ubice na slobodi. Iako je Tužilaštvo BiH prije nekoliko mjeseci otvorilo predmet o ubistvu Dženana Memića do danas niko od članova porodice nije pozvan da da iskaz. Opravdana je sumnja porodice da se slučaj ciljano usporava.

#BiH