Objavljeno u kategoriji BiH na 13.03.2014 00:00:00

Radončić nakon smjene: Meni ovo čak i prija

Radončić: Većina usvojila inicijativu SDA

Predstavnički dom Parlamenta BiH smijenio je ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića (SBB). Za smjenu je glasalo 28 zastupnika, devet je bilo protiv, a pet suzdržano, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Time je usvojena inicijativa Stranke demokratske akcije, koja je Radončićevu smjenu tražila tvrdeći da nije adekvatno reagirao nakon nereda 7. februara.

Radočić je nakon smjene kazao da je "na svoj ponos i zadovoljstvo smijenjen od strane onih koji se boje naroda i koji se boje borbe protiv sistemske korupcije koju je on pokrenuo".

- Ponosan sam na to da me niko nije natjerao da pravim nelegalne štabove i tučem svoj narod. Mi ostajemo snažna opozicija i meni ovo čak i prija, jer ću se moći pozabaviti drugim stvarima, kazao je Radončić ne precizirajući da li će i zamjenica ministra finansija iz SBB-a Edita Đapo odustupiti iz Vijeća ministara BiH. 

Šef kluba SDA Asim Sarajlić je nakon smjene kazao je da "ovim činom počinje novo političko djelovanje".

Upitan da li će SDA sada preuzeti tu poziciju u Vijeću ministara Sarajlić je kazao da ta stranka nije ovom inicijativom htjela vratiti se u Vijeće ministara, ali je naglasio kako je predsjednik SDA Sulejman Tihić napravio Platformu. Sarajlić je kazao da ne bi bilo prvi put da zamjenik ministra obavlja funkciju do izbora dodajući da će se SDA, nastaviti dogovarati sa svima koji sjede u Parlamentu BiH.

- Obzirom da ova odluka mora ići pred Dom naroda BiH, a da u hrvatskom klubu većinu imaju HDZ BiH i HDZ 1990 koji su danas bili protiv, treba sačekati ishod glasanja. No, nadamo se da je Radončić razumio poruku ovog glasanja - kazao je Sarajlić. 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android