Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 07.12.2018 15:33:35

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv državljanina Irana za krijumčarenje ljudi

Foto Ilustracija

SARAJEVO, (Patria) - Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Hameda Raygana, rođenog 1978. godine u mjestu Vashemiran, državljanina Islamske Republike Iran, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, prijevozom kroz teritoriju BiH  omogućio nezakonit boravak jedanaest migranata, državljana Irana, Bangladeša i Afganistana, i ilegalno prebacivanje migranata sa namjerom njihovog daljeg prebacivanja preko državne granice iz BiH u Hrvatsku, do krajnjeg odredišta Italije.

Prema navodima optužnice, optuženi je tokom mjeseca oktobra 2018. godine, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom iz Srbije, koja je prethodno ilegalno prevela grupu migranata preko državne granice iz Srbije u BiH,  iste preuzeo na prethodno dogovorenom mjestu u blizini Zvornika te ih povezao u pravcu Sarajeva, znajući da navedeni migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak u BiH.

Za opisanu  krivičnopravnu radnju optuženi je uzeo dio dogovorenog novčanog iznosa, uz dogovor za isplatu ostatka prilikom dolaska u Sarajevo.

U izvršenju krivičnog djela optuženi je otkriven kontrolom od strane policijskih službenika PU Kladanj.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenja ljudi iz člana 189. stava 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.