Članak

Radni decembar u Tužilaštvu BiH: Dostizanje norme na ratnim zločinima

Kada bi Državno tužilaštvo radilo kapacitetom i na drugim krivičnim djelima kao što to radi sa predmetima ratnih zločina, BiH bi vrlo brzo bila država vladavine prava i zakona.

Piše: A. Varatanović

Zadnji mjesec u godini posebno je „radan“ za Državno tužilaštvo BiH kada je riječ o predmetima ratnih zločina. U decembru prošle godine uhapšeno je više desetina osoba u šest predmeta, a podignuto je 14 optužnica za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, silovanje.

Ustaljena je praksa da Tužilaštvo BiH kraj godine iskoristi za dostizanje norme, a da će tako biti i na koncu 2018. potvrđuje i kolegij koji je krajem novembra održala v.d. glavne tužiteljice Gordana Tadić sa svim tužiocima i uposlenicima angažovanim u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH.

- Centralne teme odnosile su se na ostvarene rezultate Posebnog odjela za ratne zločine, kao i planirane rezultate do kraja godine. Tužioci su zaduženi da još jednom izvrše analize predmeta koji bi se, u skladu sa Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i primjenom člana 27a. ZKP BiH, mogli prenijeti na procesuiranje  pravosudnim institucijama entiteta i Brčko Distrikta BiH – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Samo nekoliko dana kasnije uslijedilo je hapšenje generala Armije RBiH Ramiza Drekovića protiv kojeg se vodi istraga za ratni zločin u Kalinoviku 1995. Iako je Tužilaštvo BiH zatražilo određivanje pritvora, Sud BiH je odbio prijedlog.

Tužilaštvo je istog dana 5. decembra podiglo optužnicu protiv Dragoljuba Kunarca za zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče 1992. godine. Nezvanično, do kraja ovog mjeseca očekuju se nove optužnice za ratne zločine.  

Kada bi Državno tužilaštvo radilo kapacitetom i na drugim krivičnim djelima kao što to radi sa predmetima ratnih zločina, BiH bi vrlo brzo bila država vladavine prava i zakona.

Dok v.d. glavne tužiteljice Tadić sa svojim timom ispunjava normu na predmetima ratnih zločina, svi drugi predmeti i krivična djela su na čekanju.

Tadić bi se mogla pozabaviti i slučajevima korupcije, kriminala, nestankom municije u Graničnoj policiji, ubistvima policajaca, nerasvijetljenim ubistvima dva mladića u Sarajevu i Banja Luci ali i krivičnim prijavama koje godinama stoje u ladicama Tužilaštva BiH. 

 

#BiH