Objavljeno u kategoriji Sport na 03.12.2018 22:37:37

Luka Modrić dobitnik Zlatne lopte za najboljeg fudbalera svijeta

Foto Twitter

PARIZ, (Patria) - U Parizu je održana svečana dodjela Zlatne lopte, nagrade France Footballa za najboljeg fudbalera u 2018. godini. Luka Modrić osvojio je ovo prestižno priznanje. 

Prestižna nagrada dodjeljuje se fudbaleru za kojeg se smatra da se pokazao najboljim u tekućoj kalendarskoj godini.

On je već ranije ove godine dobio nekoliko velikih priznanja. Krovna europska nogometna kuća UEFA u augustu je Modriću dala nagradu za najboljeg fudbalera Europe, a svjetska krovna organizacija FIFA u septembru za najboljeg fudbalera svijeta. Izabrali su ga kapiteni i selektori reprezentacija, te novinari i navijači.

Iza Modrića su ostali Cristiano Ronaldo i Antoine Griezmann. Četvrti je Kylian Mbappe, dok je Lionel Messi završio na petoj poziciji. Mohamed Salah je šesti, dok je Raphael Varane završio kao sedmi. Osmi je bio Eden Hazard, a deveti Kevin DeBruyne. U top 10 još se našao i Harry Kane. 

Ovo je bio 63. put u historiji da se dodjeljuje Zlatna lopta. Luka Modrić je prekinuo niz od deset godina u kojem su Cristiano Ronaldo i Lionel Messi po pet puta osvajali ovu nagradu. Posljednji igrač koji je prije Portugalca i Argentinca osvojio Zlatnu loptu bio je Brazilac Kaka. Luka Modrić je 43. fudbaler koji je osvajao Zlatnu loptu.