Članak

Košarkaši BiH prokockali ogromnu prednost i izgubili od Finske

Vodili su Zmajevi skoro cijelu utakmicu, a onda se desio neobjašnjiv pad u posljednjoj dionici, što su Finci iskoristili i slavili sa 81:77.

ZENICA, (Patria) - Reprezentacija Bosne i Hercegovine je upisala još jedan poraz u kvalifikacijama za Mundobasket, a ovaj put su to učinili na nevjerovatan način.

Vodili su Zmajevi skoro cijelu utakmicu, a onda se desio neobjašnjiv pad u posljednjoj dionici, što su Finci iskoristili i slavili sa 81:77.

Zmajevi su susret otvorili na fantastičan način, bila je to serija od 9-0, a trojkom ju je prekinuo Petteri Koponen. Ipak, nastavili su sjajno igrati izabranici Vedrana Bosnića, te je prednost u narednim minutama konstantno rasla.

Dvije minute do kraja prve dionice na semaforu je stajalo 26:7 u korist Zmajeva. Najzaslužniji za ovakvu prednost bio je Miralem Halilović, koji je bio nepogrješiv na startu utakmice. On je u tom periodu ubacio 12 poena, a šutirao je bez promašaja (6/6). Na kraju prvog dijela je BiH vodila sa 28:11.

Gdje smo stali u prvoj, nastavili smo u drugoj četvrtini. Prvo je Hasandić pogodio dugu dvojku, a zatim Čampara pogađa trojku i tako je najavljen nastavak sjajne igre Zmajeva.

To se i desilo, a do kraja poluvremena je koš Finaca pogađan uz visok procenat šuta, a na odmor Zmajevi odlaze s čak 50 postignutih poena (50:31).

Nešto bolje su igrali Finci na samom otvaranju drugog poluvremena, ali bilo je to kratkog daha. Halilović i Atić su prekinuli tu mini-seriju i zadržali pristojnu prednost od 11 poena.

Nakon time-outa Vedrana Bosnića zaigrali su ponovo sjajno i podigli prednost na velikih 20 poena.

Ipak, u posljednjoj četvrtini je došlo do velikog pada u igri naše reprezentacije, Finci su to iskoristili na najbolji mogući način, a na dvije i po minute do kraja su imali samo -2. Hasandić je nakon toga pogodio za povećanje prednosti BiH.

Nisu se uspjeli oporaviti od ovoga Zmajevi, a Finci su na krilima Koponena i Salina uspjeli da preokrenu rezultat i slave sa 81:77.

Salin i Koponen su bili najefikasniji u redovima gostiju sa po 18 poena, dok je u našoj reprezentaciji 20 poena ubacio Miralem Halilović.

Bosna i Hercegovina – Finska 77:81 (28:11, 22:20, 13:14, 14:36)

Bosna i Hercegovina: Atić 11, Delalić 8, Halilović 20, Sulejmanović 12, Zahiragić, Buza, Čampara 10, Durmo, Hasandić 11, Sejfić, Talić, Vrabac 5.

Finska: Huff 9, Koponen 18, Nenonen 8, Salin 18, Wilson 9, Jantunen, Kanervo, Koivisto, Kotti 4, Lindbom, Murphy 2, Palmi 2.

#Sport