Članak

U Prijedoru izložba portreta žrtava rata-heroja mira autora Velije Hasanbegovića

Autor izložbe je poznati bh. Fotograf Velija Hasanbegović, a izložba je nastala u okviru projekta PRO-Budućnost.

PRIJEDOR, (Patria) - U gradskom Muzeju Kozare u Prijedoru u utorak će biti otvorena izložba portreta žrtava rata - heroja mira "LIČNO".

Autor izložbe je poznati bh. fotograf Velija Hasanbegović, a izložba je nastala u okviru projekta PRO-Budućnost. 

Na otvaranju izložbe svoje priče i poruke iznijet će uvodničari Mirsad Duratović iz Prijedora,  Mara Milanković-Daradan iz Dervente i Krešo Primorac iz Mostara.

Izložba će biti otvorena u 14 sati, a svi posjetitelji imat će prilike da je vide u narednih nekoliko dana.

Izložba prikazuje 20 portreta žrtava rata, a heroja mira!

Njih 20 bili su žrtve zločinaca a nakon svih tih patnji koje su preživjeli tokom rata danas su zagovarači za pomirenje i izgradnju trajnog i stabilnog mira u BiH.

Uz fotografije su postavljeni i tekstovi. Njihova lica i pogledi su tu umjesto njihovih biografija. Uz njihova imena i godinu rođenja ispisane su samo poruke koje nam ovi ljudi odašilju u nadi da ćemo ih shvatiti.

Njihov angažman baziran je na njihovim osobnim svjedočenjima a koja su do sada, u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, organizirana u više od 40 općina i gradova u BiH.

Oni koji su rat preživjeli na svojoj koži tu su da vam kažu da u ratu gubite članove porodice, roditelje, braću, sestre, komšije, prijatelje, školske drugove… U ratu nema pobjednika” – Mirsad Duratovic (1974).

“Ja nikoga ne mrzim – samo neke manje, a neke više volim” – Anđelko Kvesić.

“Nemamo mi vremena da mrzimo. Neće nam život u mržnji proći. Jedini način pomirenja je susretanje i priča, a to je upravo ono što ja radim. Ne dozvolite predrasudama da vas dijele. Jedina prihvatljiva podjela je na dobre i loše osobe” – Krešo Primorac (1958).

”Shvatio sam da su u životu potrebni sloboda i mir. Ne narušavajte ničiju slobodu i mir” – Krsto Rakic (1973).

“Ne mrzite, mrznja rađa mržnju” – Tarik Rizvanović (1969).

“Ja svoju golgotu ne mogu zaboraviti, govorim o njoj, ne da bih širio mržnju, već da bih i vas podstakao da učestvujete u misiji izgradnje mira, tolrancije i suživota” – Vinko Lale (1962).

“Rat je sve nas zajedno uništio i učinio nesretnima. Ja sam odlučila, nakon svega, da se borim i da dam svoj doprinos da rata više nikada ne bude. Živjeti u mržnji sa drugim je ubitačno. Živjeti u miru i ljubavi sa drugim i drugačijim je najveće bogatstvo na svijetu” – Hikmeta Rizvanović (1946).

“Besmisleno je ratovati, ne slagati se sa prijateljima, ljudima, djecom… Mislimo na žrtve rata, na djecu koja su izgubila svoje najbliže, na one koji su morali napustiti svoje domove, djetinjstva i ljubavi… Razmislimo o njima i učinimo sve za mir u našoj jedinoj otadžbini Bosni i Hercegovini” – Mara Milanković Daradan (1966).

#Lifemagazin