Članak

Guterres: Sve manje političke volje za klimatske promjene

Pariška konferencija postavila je cilj održavanja globalnog zagrijavanja na manje od dva stepena Celsiusa do 2.100. godine.

NEW YORK, (Patria) - Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na otvaranju dvodnevnog samita UN o klimi u poljskim Katowicama je izjavio da se svjetska politika mora više baviti klimatskim promjenama i nastojati smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, kako je to dogovoreno Sporazumom u Parizu.

- Klimatske promjene su brže nego se očekivalo, a politička volja da se suočimo sa globalnim zatopljenjem sve više nestaje - upozorio je Guterres.

Nova studija predstavljena u Katowicama, a nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz Pariškog dogovora, pokazala je da su klimi nanesene velike štete.

I druge države su umanjile napore u reduciranju štetnih plinova ističe se u ovom istraživanju.

U međuvremenu je Svjetska banka najavila da će investirati 200 milijardi dolara od 2021. do 2025. kako bi pomogla u borbi protiv klimatskih promjena.

Pariška konferencija postavila je cilj održavanja globalnog zagrijavanja na manje od dva sepena Celsiusa do 2.100. godine.

#Svijet