Članak

Komandant američke mornarice na Bliskom istoku pronađen mrtav u Bahreinu

Mornarički istražni organi sarađuju s Ministarstvom unutrašnjih poslova Bahreina kako bi otkrili šta se dogodilo, ali ne sumnja se u kriminalne radnje.

MANAMA, (Patria) - Viceadmiral Scott Stearney, koji vodi američku mornaricu na Bliskom istoku, pronađen je mrtav u svojoj rezidenciji u Bahreinu, objavili su zvaničnici, prenosi Al Jazeera.

Mornarički istražni organi sarađuju s Ministarstvom unutrašnjih poslova Bahreina kako bi otkrili šta se dogodilo, ali ne sumnja se u kriminalne radnje.

- Ovo je tužna vijet za Stearneyjevu porodicu, za ekipu i cijelu mornaricu. Scott Stearney bio je odlikovani ratnik, predan suprug i otac i bio nam je svima dobar prijatelj - rekao je američki admiral John Richardson.

Stearney je bio zapovjednik Pete flote američke mornarice, koja je bila zadužena za patroliranje Zaljevom, Crvenim morem, Hormuskim prolazom, Arapskim morem i dijelovima Indijskog okeana.

U posljednjih nekoliko godina flota je bila suočena s potencijalnim prijetnjama pirata i krijumčara oružja, brodova iranske Revolucionarne garde i projektila pobunjenika Husi, kojima su iz Jemena gađani komercijalni brodovi.

Stearney se pridružio mornarici 1982, a dvije godine kasnije postao je pilot.

Imao je angažman u Afganistanu, a jedno vrijeme radio je i kao trener. Na mjesto zapovjednika Pete flote izabran je u maju ove godine.

#Svijet