Članak

Sarajevski Unity širom otvorio vrata klizanja

Djevojčice se veoma često dive damama koje na ledu izvode prekrasne pokrete, bilo same ili sa partnerom, dok se takmiče u umjetničkom klizanju, a sa druge strane velike brzine koje postižu takmičari u

SARAJEVO, (Patria) - Djevojčice se veoma često dive damama koje na ledu izvode prekrasne pokrete, bilo same ili sa partnerom, dok se takmiče u umjetničkom klizanju, a sa druge strane velike brzine koje postižu takmičari u brzom klizanju dječacima oduzimaju dah.

Mnoge i mnogi od njih bi se željeli oprobati na ledu, dostići te dame i tu gospodu koji nastupaju na takmičenjima koje gledaju na TV ekranima u svojim domovima, no smatra se kako je klizanje prilično skup sport.

Nedavno se to promijenilo u Sarajevu. Juna prošle godine formiran je Klub sportova na ledu Unity, a to su uradili mladi entuzijasti, takmičari i u brzom i umjetničkom klizanju koji za agenciju Patria kažu kako su se na ovo ime, koje na bosanskom jeziku glasi „jedinstvo“ ili „zajednica“ odlučili iz prilično jednostavnog razloga.

„Mi svi dolazimo iz različitih klubova gdje smo vidjeli kako je klizanje skup sport i koji od kluba napravi neki ekskluzivitet. Željeli smo pokazati kako ovo može biti masovni sport, dostupan svima koji se žele oprobati na ledu“, govori nam Nedim Štrbo, dopredsjednik Upravnog odbora kluba i jedan od glavnih trenera u umjetničkom klizanju, te dodaje kako je Unity član Saveza klizačkih sportova BiH.

Baš za sve? U to se možete uvjerili tokom posjeta treningu na sarajevskoj Zetri. Pod „balonom“ pored Olimpijske dvorane, na ledu su djevojčice i dječaci od svega nekoliko godina kako prave prve korake na ledu, nešto odraslije i odvažnije članice i članove, takmičarke i takmičare u raznim starosnim grupama – pa i mame od navedenih mališana.

Sve pod budnim okom trenera i instruktora koji posebnu pažnju posvećuju i mališanima koji imaju teškoće u razvoju. Ovaj mladi kolektiv odlučio se posvetiti inkluziji više nego klubovi iz raznih grana sporta čija su vrata posebnim mališanima zatvorena.

„Naša vrata su zaista otvorena svima, naša vodilja je omasovljavanje sporta u svim uzrastima. Radimo sa djecom kojima je otežan razvoj, kad neko od te djece dođe dobije punu pažnju instruktora koji, ili koja, se posveti samo tom djetetu. I njima treba sport, druženje, radost, neko zadovoljstvo. Vidi se koliko im to znači, ali i roditeljima koji, bar se nadamo, nakratko odahnu od svih nedaća koje život nosi“, kaže Ammar Dragolj, jedan od instruktora u klubu, mladić koji iza sebe ima brojna domaća i međunarodna takmičenja u brzom klizanju.

Amar Mahmutović, mladi koordinator rada kluba, ističe za Patriju kako je ovo druga godina rada kluba, a kako su već osvojene i najsjajnije medalje.

„Do sada smo osvojili šest zlatnih medalja na raznim takmičenjima, bilo u Bosni i Hercegovini ili van granica naše domovine. U klubu trenutno trenira 40 takmičarki i takmičara, a na ledu tokom treninga bude i veći broj zbog naše škole klizanja“, nastavlja on.

Štrbo ističe kako je klub registriran za sve sportove na ledu.

„Klub je planiran za sve sportove na ledu, trenutno imamo otvorene programe umjetničkog klizanja i škole klizanja. Program brzog klizanja je u formiranju, a nakon toga ćemo pokrenuti i treći dio, a to je hokej na ledu.“

„Imamo stalni rast članova jer 50 posto polaznika škole klizanja odlučuje se za nastavak i to nam je mali problem zbog male plohe. No, kada krene velika ploha u Zetri onda neće biti problema“, rekao je Štrbo.

Svi treneri iza sebe imaju veliko iskustvo. Uz spomenute Štrbu i Dragolja tu je i Arijana Tirak, reprezentativka Bosne i Hercegovine koja je nastupila na mnogim takmičenjima i drži državne rekorde. Ona i Štrbo su licencirani treneri na nacionalnom nivou za tehnički segment umjetničkog klizanja.

U Unityju su optimisti kako bi njihova „mala raja“ mogla uskoro nastupiti i na velikim, evropskim takmičenjima, ali nisu samo takmičenja i nastupi ono što je važno u ovom sportu.

„Zaista želimo omasoviti ovaj sport, da izbjegnemo praksu naših bivših klubova. I vidimo kako postoji veliki interes, brojni nas preporučuju drugima i tako jačamo. Sam sport pomaže stavu tijela, ispravljaju se leđa kod djece, pomaže motorici i sposobnostima djeteta jer ovaj sport traži razvijene motoričke vještine.“

Da li ovaj sport i klub imaju podršku? Sagovornici kažu kako su naišli na razumijevanje na državnom nivou i trenutno su u pregovorima.

„Iznenadili smo se da ima ljudi koji žele pomoći, naročito za približavanje djeci i škole klizanja. Imamo sastanke, možda i zbog EYOF-a koji je sve bliži, kao i pregovore. Imamo i nekoliko sponzora, a to su Hifa Petrol, Electronic World, Podravka sa Lino programom, Radio 8, te Fibula Air Travel Agency. Oni su prvi uvidjeli šta mi pokušavamo uraditi – pružiti djeci sve ono što mi nismo mogli dobiti kroz treniranje“, odgovara dopredsjednik Upravnog odbora Nedim Štrbo.

 

#BiH