Članak

Haradinaj: Srbija nudi priznanje u zamjenu za dio Kosova

Haradinaj je ponovio i da je, osujećenjem pokušaja Kosova da uđe u Interpol, kako on smatra, pomognut organizovani kriminal i nanijeta šteta unutrašnjem provođenju zakona.

PRIŠTINA, (Patria) - Kosovski premijer Ramush Haradinaj napisao je u autorskom tekstu za The Washington Post da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, navodno uz podršku Rusije, nudi priznanje u zamjenu za dio teritorije Kosova.

Srbija, kako on tvrdi, želi da stvori etnički „čistu“ državu, da oduzme ljudima državljanstvo i protjera ih iz njihovih domova, što je, kako kaže, „previsoka cijena“, prenosi Tanjug.

Od Kosova se, piše dalje Haradinaj, traži „da načini nemoguć izbor koji bi umanjio žrtve američkih vojnika, ugrozio stabilnost regiona i zaprijetio američkim saveznicima“. 

- Pred stalnim napadima iz Srbije, čiji je cilj ugrožavanje našeg suvereniteta, sigurnosti i prosperiteta, ima nekih koji bi voljeli da se Kosovo uvuče u takozvano 'mirno' etničko čišćenje na Balkanu. To je kratkovid pokušaj da se popusti pred nasilnikom u nadi da će nasilje prestati. Mi to nećemo učiniti. Umjesto toga ćemo se usprotiviti onima koji pokušavaju da nas iskoriste, a istovremeno ćemo raditi u pravcu dugotrajnog i sveobuhvatnog mira - tvrdi Haradinaj.

On je napisao da su Srbija i njen saveznik Rusija odbili da priznaju suverenitet Kosova i da su se borili da blokiraju prijem Prištine u Ujedinjene nacije, kao i da je, kako navodi, Srbija, „kršeći Briselski sporazum“ o normalizaciji odnosa, radila ka tome da blokira put Prištine ka članstvu u Evropskoj uniji i mnogim međunarodnim organizacijama.

Haradinaj je ponovio i da je, osujećenjem pokušaja Kosova da uđe u Interpol, kako on smatra, pomognut organizovani kriminal i nanijeta šteta unutrašnjem provođenju zakona.

#Region