Članak

Žene u crnom traže pravdu na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu

Vlasti u Srbiji putem širenja mržnje prema aktivistkinjama i aktivistima za ljudska prava, kao i kroz neprocesuiranje napada na njih, kreiraju atmosferu u kojoj su budući napadi ne samo očekivani i un

BEOGRAD, (Patria) - Nevladina organizacija "Žene u crnom" iz Beograda najavila je da će podnijeti predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Sttrasbourgu jer nijedan počinilac napada na aktivistkinjee te organizacije u Srbiji u prethodne četiri godine, nije osuđen.

One su podsjetile da je u prethodne četiri godine izvršeno 13 napada na aktivistkinje e organizacije.

"Žene u crnom" su u saopštenju za javnost povodom 29. novembra, Međunarodnog dana braniteljki i branitelja ženskih ljudskih prava, poručile da su "u teškom položaju svi oni koji se u Srbiji zalažu za ljudska prava, naročito oni koji insistiraju na odgovornosti za najteža kršenja ljudskih prava i ratne zločine".

- Vlasti u Srbiji putem širenja mržnje prema aktivistkinjama i aktivistima za ljudska prava, kao i kroz neprocesuiranje napada na njih, kreiraju atmosferu u kojoj su budući napadi ne samo očekivani i unaprijed normalizovani, već i poželjni.

Vlasti u Srbiji više ne kriju da stoje iza raznih takozvanih patriotskih, profašističkih organizacija. Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin su bili dio politike i vlasti koja je podsticala, pomagala i inspirisala genocid u Srebrenici i brojne druge zločine po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Oni su bili i dio vlasti koja je počinila brojne zločine na Kosovu - navodi se u saopštenju.

#Region