Članak

Čelnici opština sa srpskom većinom na Kosovu podnijeli ostavke

Srpska lista organizovaće danas novi protest u Kosovskoj Mitrovici zbog odluke Prištine da takse na uvoz robe iz Srbije poveća sa 10 odsto na 100 odsto.

PRIŠTINA, (Patria) - Nakon vanrednih sjednica skupština opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, čelnici Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka podnijeli su ostavke, javlja RTS.

RTS dodaje da se očekuje i ostavka čelnika Zvečana.

Na vanrednim sjednicama razmatrala se trenutna političko-sigurnosna situacija, a ostavke su do sada podnijeli gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsjednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsjednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović.

Rakić je naveo da je ostavku podnio zbog "uvođenja anticivilizacijskih taksi kojima je Srbima na Kosovu ugroženo pravo na život, liječenje i informisanje kao i neopravdanog hapšenja građana sjeverne Mitrovice i pokušaja ubistva potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića".

Opština Leposavić istovremeno je usvojila deklaraciju o prekidu svih institucionalnih odnosa sa institucijama u Prištini.

RTS saznaje i da su sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposavću, i sve sudije i radnici tih sudova, prestali sa radom danas u 9 sati, solidarišući se sa građanima i protestima koji su organizovani zbog, kako su naveli, mjera Prištine i kršenja ljudskih prava Srba na Kosovu.

Srpska lista organizovaće danas novi protest u Kosovskoj Mitrovici zbog odluke Prištine da takse na uvoz robe iz Srbije poveća sa 10 odsto na 100 odsto.

#Region