Članak

Zašto Čampara ne želi da se imenuje zamjenik direktora FUP-a?

Pozicija zamjenika direktora FUP-a upražnjena je od kraja juna. Direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču uskoro ističe drugi mandat, a u isto vrijeme Tužilaštvo KS provjerava zakonitost drug

SARAJEVO, (Patria) - Pet sjednica Vlade FBiH održano je u proteklih mjesec dana, a na dnevnom redu nije bilo imenovanje zamjenika direktora Federalne uprave policije. Nezavisni odbor Parlamenta FBiH prošlog mjeseca je ministru unutrašnjih poslova FBiH Aljoši Čampari proslijedio rang-listu kandidata, ali do danas je ministar nije uputio Vladi FBiH koja vrši imenovanje.

Prvoplasirani kandidat je Himzo Selimović, bivši komesar MUP KS i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, drugoplasirani je Ensad Korman kojem je u junu istekao mandat zamjenika direktora i raspoređen je na drugo radno mjesto i trećeplasirani je Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije.

Pozicija zamjenika direktora FUP-a upražnjena je od kraja juna. Direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču uskoro ističe drugi mandat, a u isto vrijeme Tužilaštvo KS provjerava zakonitost drugog Lukačevog mandata.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH utvrdio je da je Lukač još prije četiri godine stekao uvjete za penziju i po sili zakona morao biti penzionisan, a uredno je primao plaće, čime je ostvario nezakonitu imovinsku korist i oštetio budžet Federacije samo na ime plaće za stotine hiljada maraka. I to bez dodataka na plaće i doprinosa.

Na osnovu podataka Zavoda PIO 2017. godine s napunjene 44 godine staža Lukač je izgubio i status policijskog službenika, što znači da uopće nije mogao biti kandidat za direktora na drugi mandat. Za ministra Čamparu u tome nema ništa sporno te je poručio da će Lukač ostati na poziciji direktora sve do isteka mandata. Ali je pitanje zašto ne želi da se imenuje zamjenik direktora te važne policijske agencije. 

#Specijal