Članak

Upravni inspektor proglasio Kazazovića i Ministarstvo nenadležnim u slučaju Gavrankapetanović

U tom rješenju koje je potpisao ministar Kazazović između ostalog je navedeno da bi vraćanje profesora Ismeta Gavrankapetanovića izazvalo „štetu Medicinskom fakultetu, Univerzitetu, KCUS-u, studentima

SARAJEVO; (Patria) - Kantonalni upravni inspektor Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo u rješenju koje je danas upućeno ministru obrazovanja, nauke, mladih KS Elviru Kazazoviću (SDA) utvrdio je da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS bilo nenadležno za donošenje rješenja kojim je 8. novembra 2018. godine potvrdilo ispravnost odluke koju je 19. oktobra donijela dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semra Čavaljuga.

Ona je spornom odlukom od 19. oktobra „stavila van snage rješenje Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu od 7. septembra kojim se prihvata prigovor profesora Ismeta Gavrankapetanovića i treba mu se uspostaviti radno-pravni status na Medicinskom fakultet“.

Dekanesa Čavaljuga nije imala ovlasti donijeti takvo rješenje, ali je podršku zatražila od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS na čijem je čelu Elvir Kazazović. Njegov pomoćnik za visoko obrazovanje je Sifet Kukuruz koji je i član UO UNSA-e!? Dekanesa je suspendovana odlukom rektora UNSA-e Rifata Škrijelja 13. novembra, a što je potvrdio i Upravni odbor UNSA-e na sjednici 14. novembra. 

Upravni inspektor tako je donio rješenje kojim se nalaže ministru Kazazoviću da „preduzme radnje na otklanjanju nepravilnosti u primjeni pravila upravnog postupka, nastale nenadležnim donošenjem rješenja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS od 8.11.2018. godine, shodno odredbama Zakona o upravnom postupku“ sa rokom izvršenja od tri dana. 

U tom rješenju koje je potpisao ministar Kazazović između ostalog je navedeno da bi vraćanje profesora Ismeta Gavrankapetanovića izazvalo „štetu Medicinskom fakultetu, Univerzitetu, KCUS-u, studentima i široj društvenoj zajednici“. 

#BiH