Članak

Novac za medijsko oglašavanje, ali ne i za djecu oboljelu od dijabetesa

Procjene su da svake godine u Sarajevu dijabetes bude otkriven kod oko 35 djece. Ali, sve do sada u Sarajevu ne postoji čak ni sistemski uređena baza djece koja boluju od dijabetesa.

Piše A. Aljović

U februaru ove godine majka dječaka koji boluje od dijabetesa požalila se u medijima: „Za tri mjeseca dobijemo 360 trakica. Mjesečno je to po 120 trakica, koje nam mogu trajati 15 dana. Za ostale dane snalazimo se kako znamo. Mi minimalno šest do osam puta moramo mjeriti šećer djeci, a oni nam računaju četiri puta.“

Drugi roditelj djece iz Sarajeva, oboljela od dijabetesa također su se požalili: „Trakice koje dobijemo su nekvalitetne; lijek Glucagon je skinut sa esencijalne liste a Zavod zdravstvenog osiguranja još uvijek odbija finansirati kupovinu sistema za takozvano kontinuirano praćenje šećera u krvi.“ To je, laički rečeno, aparat za digitalno praćenje nivoa šećera u krvi, i to na način bez svakodnevnih ubadanja iglom. Za takvo praćenje dijabetesa kod djece - koje se primjenjuje u zemljama regiona - mjesečno treba izdvojiti oko 240 KM. To mnogi roditelji sebi ne mogu priuštiti, pa se još uvijek koriste zastarjelom tehnikom „bockanja“ svojih mališana.

"Ko nije doživio to bolno iskustvo, ne može ni znati koliko pate i djeca i roditelji kada dođu u situaciju da svaki dan moraju 'bosti' svoje dijete", rekao je jedan otac, čija djevojčica boluje od dijabetesa.

Procjene su da svake godine u Sarajevu dijabetes bude otkriven kod oko 35 djece. Ali, sve do sada u Sarajevu ne postoji čak ni sistemski uređena baza djece koja boluju od dijabetesa.

Ogorčeni roditelji tvrde da novca u Zavodu zdravstvenog osiguranja ima dovoljno, ali ga je potrebno kvalitetnije rasporediti. Zavod vrlo često plaća nepotrebene troškove, a izostavlja platiti one kojima bi uveliko olakšali i djeci i njima.

Patria je otkrila, na osnovu uvida u ugovor o medijskoj promociji potpisan između Zavoda i jedne medijske kuće da je direktor sarajevskog Zavoda zdravstvenog osiguranja Samir Turković, član Stranke demokratske akcije (?) u 2017. godini izdvojio samo za taj medij oko 7.000 KM na potrebe oglašavanja, a isti ugovor je potpisan i u 2018. godini?!


Samir Turković Foto ScreenShot

Direktor Zavoda Turković također je platio – opet novcem Zavoda – i štampanje knjige „Planine i planinarstvo“, autora ministra obrazovanja Kantona Sarajevo i Turkovićevog stranačkog kolege Elvira Kazazovića!

Izvještaj o utrošku sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja KS trebao je biti razmatran na jednoj od proteklih sjednica Skupštine KS, ali je povućen sa dnevnog reda.

#Specijal