Članak

Ambasador Berton za NAP: Zajednička odgovornost u slučaju zastoja, BiH nema vremena za gubljenje

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brucea G. Berton rekao je Patriji da vlasti imaju obavezu postići kompromis.

SARAJEVO, (Patria) - Dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto odbila je dati saglasnost da se konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH održi 5. decembra. Krišto, koja je visokorangirana članica HDZ-a novinarima nije željela obrazložiti svoju odluku ali ni ponuditi novi datum za konstituirajuću sjednicu.

Opozicija, kao i brojni analitičari ocjenjuju da je takva odluka Krišto direktna blokada uspostave vlasti od strane HDZ-a, zbog poraza Dragana Čovića za člana Predsjedništva BiH, premda iz HDZ-a demantiraju takve navode.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Bruce G. Berton rekao je Patriji da vlasti imaju obavezu postići kompromis.

“Misija OSCE-a u BiH je više puta naglašavala da domaće vlasti imaju odgovornost da pronađu kompromis i osiguraju provedbu izbornih rezultata. Ako nema kompromisa ili rješenja, politički lideri će zajednički biti odgovorni za stvaranje situacije u kojoj bi se zemlja mogla suočiti sa zakonodavnim vakuumom / paralizom na nivou FBiH i na državnom nivou, uključujući opstruiranje vrlo važnih reformskih procesa i usvajanje amandmana na sam Izborni zakon“, rekao je Berton.

Koliko dugo će da traje proces uspostave vlasti, dodao je ambasador Berton, zavisi od političkih stranaka, ali ističe da može reći da je od ključnog značaja da se ne gubi vrijeme.

„Formiranje koalicija u prethodnim mandatima trajalo je nekoliko mjeseci, mislim da ovoga puta ne možemo priuštiti takav luksuz. Reformski procesi moraju biti revitalizovani nakon kompliciranog i teškog perioda.“

Berton je pozvao političke stranke u BiH koje vode procese da se fokusiraju na formiranje koalicija u najranijem mogućem roku, ali tako da osiguraju održivost koalicija.

„Neophodno je da zajednički stavovi i zajednička vizija imaju prioritet nad čistom matematikom. Da, brojke se mogu posložiti, ali to ne obezbjeđuje dugoročnu stabilnost i saradnju između partnera.

Naravno, razlike mogu postojati, ali mnoge od njih su vezane za prošlost - stranke danas treba da gledaju u budućnost - na povećanje stope zaposlenosti, bolju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i politike zaštite životne sredine, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, pomirenje i zaštitu ljudskih prava, poboljšanje infrastrukture i lakše poslovno okruženje.

Još jednom pozivamo vlasti da budu odgovorne prema BiH i njenim građanima i što prije uspostave vlast na svim nivoima”, zaključio je ambasador Berton.

#Intervju