Članak

SDA insistira na imenovanju predsjednika Uprave i člana Razvojne banke iako je postupak nezakonit

Nadzorni odbor Razvojne banke Federacije BiH na današnjoj sjednici planira imenovati predsjednika Uprave te banke, kao i ostale članove Uprave za 'vršioice dužnosti' u trajanju do godinu dana.

Piše: A. Aljović

Nadzorni odbor Razvojne banke Federacije BiH na današnjoj sjednici planira imenovati predsjednika Uprave te banke, kao i ostale članove Uprave za 'vršioice dužnosti' u trajanju do godinu dana.

Jedan od visokopozicioniranih članova RB koji je govorio pod uslovom anonimnosti rekao je Patriji da članovi Nadzornog odbora RB, koji su na toj poziciji kao kadrovi  SDA, podržavaju kandidature u Upravu Banke onih lica čijim imenovanjem u Razvojnu banku bi bio prekršen Zakon o razvojnoj banci Federacije.

„Imenovanjem Semira Fejzića za predsjednika Uprave RB bio bi prekršen zakon o Razvojnoj baci“, rekao je ovaj izvor.

„Konkretno, bio bi prekršen član 18. Zakona o Razvojnoj banci Federacije BiH. Taj član definiše: 'Članovi Uprave moraju imati visoku školsku spremu ekonomske ili pravne struke i odgovarajuće profesionalno iskustvo od najmanje pet godina'. U biografiji Fejzića se navodi da je inženjer tehnologije.“

„To što je Vlada dala prethodnu saglasnost za imenovanje Fejzića za predsjednika Uprave RB, nije obavezujuće za Nadzorni odbor Razvojne banke. Nadzorni odbor je taj koji vrši imenovanje predsjednika Uprave Banke, a ne Vlada.“

Fejzić je i do sada bio u sukobu interesa. On nije mogao biti istovremeno član Nadzornog odbora RB, i direktor poslovnice Razvojne banke u Tuzli. To znači da je Fejzić sam vršio nadzor svog poslovanja u Tuzli?

Sporno je imenovanje za člana Uprave Banke i Senije Bubić. Na zvaničnoj web stranici SDA navodi se da Bubić imenovana u Predsjedništvo stranke u mandatni period od 2015. do 2019. godine. Zakon o Razvojnoj banci FBiH izričito zabranjuje bilo kakvu političko djelovanje članova Uprava Banke: „Članovi Uprave ne mogu vršiti stranačke dužnosti niti u jednoj političkoj stranci.“

„Odluka Vlade FBiH po kojoj bi se eventualno izvršilo današnje imenovanje predsjednika i članova Upravu RB u direktnoj je suprotnosti sa Zakonom o Razvojnoj banci. A, zakon je stariji pravni akt od odluke.“

Nadzorni odbor Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine čini: predsjednik Igor Živko te članovi Božo Vukoja, Zvonko Landeka, Asim Omanić, Amir Avdić, Edin Bandić i Dino Hadžialić. Avdić je potpredsjednik Izrvršnog odobra Kantronalne organizacije SDA u Unsko-sanskom kantonu?  

Obaveza članova Nadzornog odbora, prema Zakonu o bankama u FBiH, član 70, je precizirana: „Nadzorni odbor i uprava banke su dužni da u skladu sa zakonskim nadležnostima poduzimaju pravovremene i adekvatne mjere radi sprečavanja nezakonitih ili neprimjerenih radnji i utjecaja koji su štetni ili nisu u najbolјem interesu banke i njenih dioničara, deponenata, klijenata, regulatora, supervizora i drugih zainteresiranih strana i koje vrše lica koja imaju značajno ili kontrolno učešće u toj banci.“ Isti zakon propisuje i kaznene odredbe za ne poštivanje tog zakona.

Povezani tekstovi: Demantij Semira Fejzića na tekstove objavljene na web sajtu agencije Patria

#Specijal