Objavljeno u kategoriji BiH na 15.11.2018 09:20:54

Ivo Komšić: Nije se odustalo od getoizacije Bošnjaka, samo se sada koriste druge metode

Foto Screenshot

SARAJEVO, (Patria)  - U dejtonskim pregovorima je zvanično objelodanjen dogovor Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu. Kad smo mi postavili na dnevni red Posavinu, Milošević je na plenarnoj sjednici izašao i rekao da ne dolazi u obzir, vi znate, citiram ga - vi znate da sam se ja sa Franjom, misli na Tuđmana, davno o tome dogovorio. Bosanska Posavina je bila završena. Zubak je sjedio pored mene, ja sam ga udario laktom, šapnuo mu - o čemu ovaj dogovori'', rekao je bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Ivo Komšić u emisiji Pressing na N1 televiziji.

On je rekao da bi i danas hrvatski entitet u Federaciji bio katastrofa za hrvatski narod u BiH.

"Zašto se insistira na obnovi Herceg-Bosne? Imaju najmanje dva objašnjenja. Čović je zazivao Herceg-Bosnu u kampanji. Zašto im to sad treba? Da opravdaju to što su imali 90-ih godina. Opravdati svoju poziciju u povijesti, koja je negativna i dobila je epilog na Haškom sudu. Osudio je taj projekat kao udruženi zločinački poduhvat, sa predsjednikom Tuđmanom, Bobetkom i Šuškom. To je dokazano u pravnoj proceduri. Kako će se oprati od toga?", rekao je.

Drugo opravdanje na insistiranju obnove Herceg-Bosne, prema mišljenju profesora Komšića, može biti "geto za muslimane".

"Nije se odustalo od osnovne ideje iz 90-ih da se BiH treba podijeliti između Srba i Hrvata, a da se Bošnjaci odluče šta će biti - Srbi ili Hrvati. Kad sam rekao 'dobro, šta ako ljudi neće to', rečeno mi je 'oni koji neće - te ćemo pobiti'. To mi je rečeno, to mi je Mate Boban rekao. To sam odbio. Rekao sam mu da će se napraviti zločini i da će odgovarati za to. To je nemoguće napraviti", ispričao je Komšić.

Što se tiče "getoizacije jednog naroda" u BiH, Komšić smatra da ako se nije odustalo od te ideje - ali zaobilaznim putem, ne nasilno.

"Ne znam da igdje na svijetu postoje etničke jedinice za izbore - opravdano svijet se toga boji", kazao je Komšić.