Članak

Patriote bježe iz voljene zemlje!

Postoji na stotine primjera poput Gruevskog u svijetu, kad bi se nabrojala samo njihova imena i prezimena bila bi potrebna cijela knjiga, zato nije loše spomenuti samo neke od „velikih riba“ u BiH i r

Piše: Haris Ljevo

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski javio se u utorak iz Budimpešte, gdje je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

- Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj - napisao je Gruevski na svom Facebook profilu.

Uvijek ću ostati vjeran Makedoniji. Nikada neću odstupiti -  poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale potjernicu.

Izjava Nikole Gruevskog podsjetila je na standardno ponašanje većine desničarskih političara i biznismena bliskih strankama desnice koji se kunu u patriotizam i ljubav prema domovini dok upravljaju političkim tokovima u svojim zemljama.

Onog trenutka kada izgube vlast i moć i kada se protiv njih pokrenu sudski procesi, oni se odlučuju na bijeg iz „voljene zemlje“, a svi imaju identično opravdanje. Brane se pričom o političkom progonu od strane protivnika i odjednom se sjete da je pravosuđe u njihovoj zemlji korumpirano.

Do onog trenutka, dok su oni upravljali kompletnim stanjem u zemlji, pa i samim pravosuđem preko kojeg su ucjenjivali i progonili svoje političke oponente, isti ti „domoljubi“ i „patriote“ uvjeravali su građane svojih zemalja da pravosuđe radi sve kako treba i da mu se mora vjerovati.

Postoji na stotine primjera poput Gruevskog u svijetu, kad bi se nabrojala samo njihova imena i prezimena bila bi potrebna cijela knjiga, zato nije loše spomenuti samo neke od „velikih riba“ u BiH i regionu. Nikola Gruevski samo je jedan od njih.

     Nikola Gruevski, bivši premijer Makedonije pobjegao u Mađarsku

Možda i najpoznatiji bjegunac na ovim prostorima bio je nekadašnji premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, koji je godinama suvereno vladao Hrvatskom, da bi 2010. godine odlučio pobjeći u Austriju.

Hrvatsku je Sanader napustio kao slobodan čovjek, jer nikakva potjernica niti nalog za njegovo hapšenje za njim nisu bili raspisani. Dovoljan je bio zahtjev Državnog tužilaštva Hrvatske Saboru za skidanjem Sanaderovog imuniteta, da shvati da je vrijeme za bježanje preko graničnog prelaza Bregana, a uhapšen je kod Salzburga prilikom plaćanja putarine.

Ivo Sanader je godinama bio nedodirljiva figura u Hrvatskoj. Osim politikom, upravljao je stanjem u privredi, novinarstvu, sportu, a u stvaranju njegovog kulta ličnosti učestvovale su i najveće književne zvijezde regiona poput Miljenka Jergovića, koji je hvalio Sanadera. Sanader je na kulturnim događajima, promocijama knjiga, likovnim izložbama, uvijek sjedio u prvom redu. Hrvatska to sam ja, bio je njegov način života, sve dok se Hrvatska nije na pragu ulaska u EU odlučila obračunati s korupcijom.

Odjednom to više nije bila Sanaderova voljena domovina, pa se preko noći od najvećeg domoljuba pretvorio u bjegunca i lice s potjernice.

 Zdravko Mamić je utočište našao u BiH

Sličan put izabrao je i Zdravko Mamić. Prvi čovjek zagrebačkog Dinama i osoba koja je mislila da se poslije njega neće više ni rađati dječaci koji znaju igrati lopte, volio je Hrvatsku više nego sebe, sve dok nije osuđen zbog izvlačenja novca iz Dinama. Dan uoči izricanja presude Zdravko Mamić napustio je Hrvatsku i pobjegao u Bosnu i Hercegovnu, u Međugorje, a prije toga se osigurao uzimanjem državljanstva BiH.

- Očekujem da budem oslobođen jer je tokom postupka nepobitno utvrđeno da ono što se stavlja ne teret i meni i mojim drugim prijateljima jednostavno nije dokazano, odnosno upravo je suprotno dokazano da smo čisti – kazao je Mamić za Dnevnik Nove TV noć uoči presude pred Županijskim sudom u Osijeku i dodao je kako je samo privremeno u Međugorju jer ne razumije od čega bi bježao.

Županijski sud u Osijeku nepravomoćno je osudio Zdravka Mamića na šest godina i šest mjeseci, njegovog brata Zorana Mamića na četiri godine i 11 mjeseci, Damira Vrbanovića na tri, a Milana Pernara na četiri godine i dva mjeseca zatvora. Zdravku Mamiću određen je istražni zatvor do pravomoćnosti presude, ali je umjesto istražnog zatvora Mamić našao utočište u BiH gdje vrijeme provodi gledajući utakmice po Hercegovini.

U suprotnom pravcu pobjegao je Ante Jelavić, nekadašnji član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH. Njega je Sud BiH 2005. godine nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora u slučaju "Hercegovačka banka" za zlopotrebu finansijske pomoći iz Republike Hrvatske namijenjene Hrvatima u BiH, i to po optužnici koja ga tereti za podrivanje ustavnog poretka, vojne i odbrambene moći zemlje te zloupotrebu položaja i ovlasti. 

Kao i Mamić, Jelavić je pobjegao iz zemje prije izricanja presude, a Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je presudu i naređeno je novo suđenje koje do danas nije održano. Za Jelavićem je raspisana potjernica, a on već godinama živi kao slobodan čovjek u Zagrebu zahvaljujući posjedovanju hrvatskog pasoša.

   Ivica Todorić, nekada najmoćniji čovjek Hrvatske

Najmoćniji čovjek Hrvatske Ivca Todorić prošle godine je nakon afere Agrogor, čiji je bio vlasnik, odlučio pobjeći u London. Todorić je čovjek koji je godinama pod finansijskom kontrolom držao političke stranke i medije u Hrvatskoj.

- U Londonu sam jer su mi teško povrijeđena ljudska prava i ugrožena elementarna pravna sigurnost i imam svako pravo boriti se protiv laži i konstrukcija kojima me se želi prikazati kao čovjeka koji je u teškoj opreci sa pozitivnim zakonima moje države. To nije tako, i to ću dokazati. Neću dopustiti da me se političkim dekretom osudi bez suđenja kao i da me ušutka jer moj govor očito smeta onima koji su mi oduzeli vlasništvo. Itekako ću govoriti, jer je sloboda govora jedno od temeljnih ljudskih prava ma koliko nekome smetala istina - poručio je Todorić nakon bjekstva u London.  

Nakon više od godinu dana boravka u Londonu, Todorić je prošle sedmice izručen Hrvatskoj gdje će mu se suditi za izvlačenje novca iz Agrokora. Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je istragu protiv Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante i 12 Agrokorovih menadžera te revizora pokrenulo zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 miliona kuna.

  Bogoljub Karić se vratio iz Rusije u Srbiju

Srbijanska verzija Todorića je Bogoljub Karić. Karić, poslovni čovjek porijeklom s Kosova svoje je carstvo stvorio u vrijeme režima Slobodana Miloševića. Karić je nakon pada Miloševića i promjene vlasti pod optužbama za poslovne malverzacije i nezakonito bogaćenje pobjegao u Rusiju i odatle vodio brojne poslove svojih i preduzeća svog brata Dragomira u Bjelorusiji i bivšim sovjetskim republikama, a u Srbiju se vratio krajem decembra 2016.

Karić je na čelu stranke Pokret snaga Srbije, koalicijskog partnera SNS-a Aleksandra Vučića, a u intervju za beogradski Blic u martu 2016., kad je najavio svoj povratak u zemlju kazao je kako samo vjeruje u Boga i Aleksandra Vučića. Kada se vratio u Srbiju najavio je političku borbu za mjesto premijera Srbije.

Ovakvih primjera je zaista mnogo, postoje određene razlike u procesima, ali svima je zajedničko da spas od zatvora traže u bijegu iz zemlje u kojoj su do jučer vedrili i oblačili.

Patriotizam je posljednje utočište hulja, napisao je veliki engleski književnik Samuel Johnson još u 18. stoljeću.

#Specijal