Članak

Koga Dodik i Čović vide kao partnera za formiranje državne vlasti

Iz SDA koja ima devet mandata još uvijek nisu izašli sa jasnim stavom ko su prihvatljivi partneri. U više navrata pozivali su i "druge pobjedničke stranke na formiranje šire koalicije". Za sada taj po

ISTOČNO SARAJEVO, (Patria) - Delegacije SNSD-a i HDZ-a koje će predvoditi Milorad Dodik i Dragan Čović u ponedjeljak će se sastati u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu 

Ovo je drugi zvanični susret lidera te dvije stranke. Prvi susret održan je 21. oktobra u Banja Luci kada je dogovorena saradnja između SNSD-a i HDZ BiH, odnosno što brže formiranje vlasti.

Prema izbornim rezultatima koji su potvrđeni 6. novembra u Parlamentarnoj skupštini BiH SNSD ima 6 zastupnika, ali uz partnere DNS i SP to je već osam mjesta. S obzirom na dešavanja u SDS-u i osipanju stranke i istupanje NDP-a iz Saveza za pobjedu i otvaranju pregovora sa Dodikom, lider SNSD-a ima osiguran dobar broj poslanika. 

Na drugoj strani HDZ BiH ima pet mandata što opet nije dovoljno za većinu u Državnom parlamentu. Iz SDA koja ima devet mandata još uvijek nisu izašli sa jasnim stavom ko su prihvatljivi partneri. U više navrata pozivali su i "druge pobjedničke stranke na formiranje šire koalicije". Za sada taj poziv još niko nije zvanično prihvatio.  

Da li će Dodik i Čović pozvati SDA u partnerski zagrljaj bit će jasnije nakon sutrašnjeg sastanka. 

#BiH