Članak

Komšić i Džaferović domaćini prijema povodom Dana državnosti BiH

Željko Komšić je za agenciju Patria istakao da zajedno sa Džaferovićem i u saradnji sa kabinetom Bakira Izetbegovića pripremaju prijem povodom 25. novembra.

SARAJEVO, (Patria) – Domaćini svečanog prijema povodom Dana državnosti BiH 25. novembra bit će dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Džaferović je u telefonskoj izjavi za Patriju potvrdio da će zajedno sa Željkom Komšićem biti domaćin prijema.

Željko Komšić je za agenciju Patria istakao da zajedno sa Džaferovićem i u saradnji sa kabinetom Bakira Izetbegovića pripremaju prijem povodom 25. novembra.

Godinama unazad predstavnici u Predsjedništvu BiH iz reda srpskog naroda ne priznaju 25. novembar. Prošle godine prijem je organizirao samo Izetbegović, dok je Čović bio van BiH. Ista situacija dogodila se i 2015. godine.   

Inače, inauguracija tri nova člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića bit će održana 20. novembra. Poslovnikom je određeno da se konstitutivna sjednica zakazuje u sjedištu Predsjedništva u Sarajevu i otvorena je za javnost. Mandate članovima Predsjedništva BiH uručuje predsjednik Centralne izborne komisije. 

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH zajednički prihvataju dužnost izgovarajući svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva: 

- Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.

Svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave koju polaže. Prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH bit će Milorad Dodik zbog načela rotacije kako propisuje član 5. Poslovnika o radu.

Dodik će 19. novembra, kako je i najavio, položiti zakletvu u Narodnoj skupštini RS.

#BiH