Objavljeno u kategoriji BiH na 11.11.2018 20:00:00

Skupštinska većina u KS bit će formirana do konstituirajuće sjednice?

Skupština KS

SARAJEVO, (Patria) - Konstituirajuća sjednica Skupštine KS održat će se do 16. novembra na kojoj će poslanici preuzeti dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave, koja glasi:

"Svečano izjavljujem da ću povjerenu dužnost obavljati savjesno, pridržavati se Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo, zalagati se za ljudska prava i slobode i da ću u svim prilikama štititi interese Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo i ravnopravnost naroda i građana koji u njima žive."  

Još uvijek je nepoznato da li će do tada biti formirana skupštinska većina. Predstavnici šest stranaka Naše stranke, SDP BiH, DF-a, Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost i Nezavisne bosanskohercegovačke liste održali su u četvrtak prvi zajednički sastanak na kojem je predstavljen tekst koalicionog sporazume koje su napravile radne grupe stranaka ljevice. Izražena je spremnost svih aktera za zajedničkom saradnjom. Za utorak 13. novembar zakazan je drugi sastanak. Ukoliko bi tih šest stranaka postiglo dogovor nova skupštinska većina brojala bi 24 zastupnika od 35.

Još niko ne govori o raspodjeli resora, ali iz Naše stranka ne kriju da ih zanima mjesto premijera Kantona Sarajevo. Naša stranka je treća po broju glasova u Kantonu Sarajevo i dobila je pet mandata. 

Iz svih stranaka koje učestvuju u pregovorima čuje se identičan stav, prvo utvrditi program djelovanja i rokove, a zatim birati najkvalitetnije ljude za resore i pozicije.  

Navode da imaju odgovornost prema više od 125.000 građana KS koji su im dali povjerenje.