Objavljeno u kategoriji Biznis na 13.03.2014 00:00:00

Ekonomisti pozdravljaju olakšice privrednicima i investitorima

Vlada FBiH: Predlagač zakona o privrednim društvima i zakona o javno-privatnom partnerstvu

Jako je dobro da se konačno dugo očekivani pomaci u smislu zakonodavne procedure, kao što je Zakon o privrednim društvima, usvajaju neki od zahtjeva poslodavaca i privrede. Očekujem konačno usvajanje zakona i da se ugradi što više konkretnih zahtjeva privrede. I dosadašnji zakon je bio dobar, ali je bila loša nedosljedna primjena, kazao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) ekonomski analitičar Igor Gavran.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH na jučerašnjoj sjednici odobrio je nacrte Zakona o privrednim društvima i Zakona o javno-privatnom partnerstvu. Predlagač zakona bila je Vlada FBiH. Podsjećamo, protekle sedmice održan je sastanak federalnog premijera Nermina Nikšića i predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH koji su donijeli određene zaključke kako bi se olakšala poslovna klima u FBiH.

I federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj pozdravio je nacrte ovih zakona naglašavajući da je ponuđenim tekstom zakona predviđeno smanjenje troškova registracije privrednih društava za 50 posto.

- Sama procedura koja se propisuje u pratećem zakonu, Zakonu o registraciji privrednih društava, a koji u ovom paketu vodi Federalno ministarstvo pravde, treba da otkloni i druge administrativne barijere kako bi se skratili vrijeme i troškovi – kazao je Trhulj.

On je doado i da je ovo jedan sistemski zakon koji je jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda.

Predloženi pravni okvir trebao bi doprinijeti stimuliranju ulaganja domaćeg i stranog kapitala u javni sektor radi obezbjeđenja kvaliteta javnih usluga i većeg ekonomskog razvoja BiH.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android