Članak

Papa Benedikt odlikovao Željka Komšića, ali za HDZ on i dalje nije dobar Hrvat

Željko Komšić je 25. oktobra 2007. godine u ime Bosne i Hercegovine kao tadašnji član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, razmijenio u Vatikanu ratifikacijske instrumente Temeljnog ugovora između Bosne

Piše: A. Aljović

(Patria) – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ne priznaje Željka Komšića za legitimnog predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata, nakon što ga je Komšić pobijedio na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine 7. oktobra.

"On je danas tu, mjesto koje mu ne pripada, niti je legalan niti je legitiman", rekao je Čović u intervjuu za RTRS, najavljujući blokade svih političkih procesa u zemlji zbog Komšićeve pobjede.  Isto mišljenje dijeli i i rukovodstvo HDZ-a Hrvatske. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kao i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od međunarodne zajednice traže hitne izmjene izbornog zakona u BiH i to na način za kojeg analitičari ocjenjuju da bi na svim narednim izborima osigurao skoro stopostotnu pobjedu kandidata iz HDZ-a a u BiH učvrstio etničke podjele.

Izboru Komšića u Predsjedništvo BiH usprotivio se i bosanskohercegovački nadbiskup Vinko Puljić.

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA)  je objavila:  "Aludiraju na najnoviji znak nejednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon što je u Predsjedništvo BiH za hrvatskog člana glasovima Bošnjaka izabran Željko Komšić, probošnjački političar hrvatskih korijena, nadbiskup Puljić je poručio":

"U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi ga se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini."

U martu ove godine kardinal Puljić u intervjuu za Našu TV iz Mostara izjavljuje: "Ne znam koliko se on (Komšić) priznaje Hrvatom. Koliko znam, u njegovim dokumentima nije riječ Hrvat, nego nešto drugo, tako da ja ne mogu to smatrati zakonitim."

Na optužbe da nije Hrvat te da je probošnjački orjentiran Komšić odgovara da ga je za unaprjeđenje odnosa između BiH i Vatikana odlikovao i sam papa Benedikt, pa su u toj mjeri apsurdne i sve današnje optužbe na račun njegovog identiteta, piše Patria.

Željko Komšić je 25. oktobra 2007. godine u ime Bosne i Hercegovine kao tadašnji član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, razmijenio u Vatikanu ratifikacijske instrumente Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice.

Prethodni saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine potpisao je pomenuti ugovor 19. aprila 2006. godine u Sarajevu.
Cijeneći doprinos potpisivanju ovog dokumenta, papa Benedikta Šesnaesti je krajem aprila 2008. godine u Sarajevu odlikovao sve članove Predsjedništva BiH iz saziva 2002-2006. i 2006-2010. godine.

Papa je ova odlikovanja dodijelio zbog zasluga koje su članovi Predsjedništva imali u potpisivanju osnovnog ugovora između BiH i Vatikana, insistirajući da BiH iste ugovore potpiše i sa drugim religijskim zajednicama u zemlji.

#BiH