Objavljeno u kategoriji BiH na 09.11.2018 20:00:30

Migranti vraćeni iz Bihaća premješteni u kasarnu Ušivak u Hadžićima

Foto Twitter

HADŽIĆI, (Patria) - Oko 150 migranata i izbjeglica, koji su bili blokirani u Talgo vozu na željezničkoj stanici u Bihaću, izmješteni su autobusima pod policijskom pratnjom u prihvatni migracioni centar „Ušivak“ u Hadžićima. 

Talgo voz sa migrantima u dva sata iza ponoći stigao je u Bihać, a putnicima je bio zabranjen iskrcaj u skladu sa ranjim odlukom kantonalnih vlasti o obustavi primanja migranata zbog popunjenosti kapaciteta za njihov smještaj.

U vozu su se prvobitno nalazila 153 migranta, međutim, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) tokom noći je izmjestila jednu osobu sa invaliditetom i dvije porodice.

- Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je sedam migranata iz grupe koja je doputovala Talgo vozom, ipak smjestila u prihvatne centre u Bihaću. Riječ je o ranjivoj kategoriji, odnosno porodici s djecom i invalidima - zjavila je portparolka MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK) Snežana Galić.

Iz Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) napominju da je blokadom migranata onemogućeno putovanje i drugim putnicima, sa uredno kupljenim kartama.

- Željeznice FBiH će podnijeti tužbu za nadoknadu štete od Vlade USK i podnijeti prijave protiv ministra i komesara MUP-a USK. Zahtijevamo hitnu intervenciju nadležnih organa i deblokadu „BH voza“ s ciljem uspostave redovnog željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo - saopćeno je iz ŽFBiH.

Napominje se da su iz Željeznica u više navrata izvještavali Ministarstvo sigurnosti BiH, Vladu FBiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, MUP FBiH, MUP KS, Vladu USK-a, MUP USK-a i ostale nadležne organe i institucije, te upozoravali na
sigurnosni aspekti migrantske krize.

I pored urgencija u kojima su ŽFBiH tražile pomoć od nadležnih organa i institucija, do sada nisu dobili odgovor o daljem postupanju u aktuelnoj situaciji u BiH.

“Ko god misli da će migrantska kriza biti riješena na željezničkoj stanici u Bihaću mislim da to nije uredu. Kriza se rješava na granici sa Srbijom i Crnom Gorom, gdje granična policija treba da blokira ulazak i da vrši zaštitu naših granica”, rekao je BHRT direktor Područja infrastrukture ŽFBiH Bihać Samir Alagić.