Objavljeno u kategoriji BiH na 09.11.2018 17:07:42

Valentin Inzko čestitao učenicima iz Jajca na osvojenoj nagradi u Hagu

Valentin Inzko Foto: Arhiv

HAG, (Patria) - Visoki predstavnik Valentin Inzko je danas u Hagu čestitao srednjoškolcima iz Jajca, koji su osvojili nagradu Max van der Stoel za 2018. godinu, koju dodjeljuje visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine, a čiji je cilj promocija integracije i socijalne kohezije.

Nagrada je dodijeljena u znak priznanja za njihov inspirativni primjer aktivizma, kojim je spriječena daljnja segregacija u njihovoj školi.

- Ovo je svijetli primjer mladih koji treba da služe kao uzor svima u BiH i jasna ilustracija kako mladi mogu zajedno raditi na izgradnji društva i države kakvu žele. Obaveza je odraslih da BiH učine prosperitetnom i urade sve što je potrebno da stvore bolje prilike da mladi ostanu i razvijaju se u vlastitoj zemlji - rekao je visoki predstavnik Inzko.

Visoki predstavnik se također zahvalio OSCE-u koji je prepoznao akcije učenika iz Jajca, ali također i svima koji su pomogli u njihovim aktivnostima kao što su nastavnici, roditelji i brojne ambasade.

Visoki predstavnik Valentin Inzko također se danas u Hagu sastao sa holandskim ministrom vanjskih poslova, Stefom Blokom.

Razgovarali su o postizbornoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik je naglasio da sada, s obzirom da su izbori iza nas, Bosni i Hercegovini treba što hitnije formiranje vlasti sa što manje komplikacija, kako bi država mogla nastaviti s provedbom potrebnih reformi.

Visoki predstavnik je izrazio svoju zahvalnost Holandiji na kontinuiranoj i principijelnoj pomoći Bosni i Hercegovini, kao i na njenoj podršci naporima koje međunarodna zajednica poduzima u cilju potpune provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma.