Članak

Čavaljuga poručila rektoru Škrijelju: Tražit ćemo vašu smjenu!

Rektor je članove Senata upoznao sa aktima koje je uputio dekanesi Čavaljuga, a koji se odnose na izvršavanje odluke Upravnog odbora UNSA o vraćanju profesora Ismeta Gavrankapetanovića na Medicinski f

SARAJEVO, (Patria) - Senat Univerziteta u Sarajevu danas je održao vanrednu sjednicu na kojoj je došlo do diskusije između rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i dekanese Medicinskog fakulteta Semre Čavaljuga.

Rektor je članove Senata upoznao sa aktima koje je uputio dekanesi Čavaljuga, a koji se odnose na izvršavanje odluke Upravnog odbora UNSA o vraćanju profesora Ismeta Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet. Čavaljuga već dva mjeseca izbjegava provesti odluku UO UNSA.

Rektor Škrijelj joj je u četvrtak uputio dva akta koji se odnose na slučaj Gavrankapetanović. Prvi je da odmah bez odlaganja vrati profesora Gavrankapetanovića u nastavni proces na Medicinski fakultet, a drugim aktom je poništio rješenje dekanese Čavaljuga o poništavanju Rješenja UO UNSA koje je ona donijela 19. oktobra.

Čavaljuga je na današnjoj sjednici tražila da se kao tačka dnevnog reda uvrsti i Rješenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS koje je jučer doneseno. Ministarstvo je u svom Rješenje tvrdilo da su dekanesa Čavaljuga i Medicinski fakultet ispravno postupili u slučaju Gavrankapetanović.

Rektor Škrijelj je u izjavi za agenciju Patria kazao da je Čavaljuga samo izvijestila članove Senata o Rješenju Ministarstva ali da nije bilo nikakvog glasanja.

- Ona je u jednom trenutku kazala: „Mi ćemo tražiti smjenu rektora“, na šta sam joj odgovorio da se na tome radi već duži period. Dekanesa Čavaljuga oglušila se na Zakon o visokom obrazovanju, Statut UNSA, organe i tijela Univerziteta u Sarajevu i ne samo u slučaju Gavrankapetanović već i u nekim drugim slučajevima. Ona je svojim ponašanjem po više osnova zaslužila da bude suspendovana, ali odluku o tome ću donijeti u narednih nekoliko dana – kazao je rektor.

On je danas uputio i odgovore advokatskoj kancelariji koja zastupa profesora Ismeta Gavrankapetanovića o tome šta je sve kao rektor poduzeo u provođenju odluke Upravnog odbora, zajedno sa svim prilozima.

Također sam odgovorio i Tužilaštvu KS šta smo poduzeli u odnosu na nalaz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove – kazao je Škrijelj.   

#BiH