Članak

Rušenje autonomije Univerziteta u Sarajevu

Više od dva mjeseca traje ignorisanje dekanese Medicinskog fakulteta Semre Čavaljuga Rješenja Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu o osnivanju radnog odnosa sa prof.dr. Ismetom Gavrankapetanovićem

Piše: A. Varatanović

Više od dva mjeseca traje ignorisanje dekanese Medicinskog fakulteta Semre Čavaljuga Rješenja Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu o osnivanju radnog odnosa sa prof.dr. Ismetom Gavrankapetanovićem koji mu je raskinut početkom ove godine nakon što je napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Dekanesa Čavaljuga i nakon brojnih dopisa rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i rješenja Kantonalne prosvjetne inspekcije odbija vratiti profesora Gavrankapetanovića u nastavni proces. 

Ni krivične prijave, ni tužba sudu, ni Zakon o visokom obrazovanju nisu bili dovoljni da oni koji trebaju osiguraju provođenje Rješenja Upravnog odbora UNSA.

Dekanesa Čavaljuga raznim dopisima, traženjem instrukcija kako da postupi u slučaju Gavrankapetanović odgađala je povratak svjetskog stručnjaka na Medicinski fakultet. Kada je na jednoj od sjednica Senata od strane rektora Škrijelja upozorena da „vrati rad Medicinskog fakulteta u zakonske okvire“ potražila je „pomoć“ Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS na čijem je čelu Elvir Kazazović (SDA).

Ministru Kazazoviću u pitanjima iz oblasti visokog obrazovanja pomaže Sifet Kukuruz. A on je jedan od aktuelnih članova Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu. Bio je i u ranijem sazivu UO, iako je više nego jasno da je u sukobu interesa. Kukuruz je učestvovao i u izradi Zakona o visokom obrazovanju, pa bi kao takav trebao najbolje znati da Ministarstvo nema nadležnost poništavati odluke UO UNSA. Kukuruz je jedan od tri člana UO koji je glasao protiv povratka profesora Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet.

Na sastanku koji je održan početkom ove sedmice u Ministarstvu obrazovanja očito se tražio način kako zaustaviti povratak profesora Gavrankapetanovića u nastavni proces. To je na kraju i učinjeno, a u rješenju koje je potpisao Kazazović navodi se da je „Gavrankapetanović opasnost za Medicinski fakultet i studente“. Po kojoj logici je Ministarstvo sročilo ovakvo rješenje jasno je jedino možda pomoćniku Kukuruzu.

Ovakvom odlukom ministra Kazazovića do temelja je srušena autonomija Univerziteta, autoritet članova Upravnog odbora, ali i izvršen brutalni napad na ugled i čast profesora Gavrankapetanovića kojeg poznaje skoro cijeli medicinski svijet.

Advokatski tim profesora Gavrankapetanovića neće sjediti skrštenih ruku. Tražit će da se utvrdi odgovornost ministra Kazazovića u slučaju zloupotrebe položaja, a uslijedit će i krivična prijava. Ovim posljednjim činom SDA-ovskog otmičarskog pohoda u lancu Ministarstvo-UO UNSA-Medicinski fakultet-KCUS pokazana je sva politička pozadina obračuna sa profesorom Gavrankapetanovićem na koju on ukazuje od samog početka.

#BiH