Članak

Maksumić: Kako jedan grad može pripadati onome ko ga ruši

On je podsjetio i na činjenicu da se godišnjica rušenja Starog mosta obilježava u samo jednom dijelu grada.

MOSTAR, (Patria) - Mostarski književnik i glumac Nedžad Maksumić u razgovoru za N1 televiziju evocirao je uspomene na današnji dan 1993. godine kada je srušen Stari most u Mostaru.

Maksumić se samo dva dana prije rušenja mosta vjenčao.

- Plakali smo kada je srušen. Iz očaja, iz saznanja da postoje neki kojima simboli grada ne znače ništa. Svakog starog Mostarca zaboljela je proslava rušenja mosta u jednom dijelu grada. Zamislite da neko sruši Krivi toranj u Pizi, i kažu 'ionako je bio kriv'. Ili da u Firenci sruše Ponte Veccio, da sruše Trg svetog Marka u Veneciji i kažu da taj grad pripada njima. Kako grad može pripadati onom ko ruši njegov simbol - kaže Maksumić.

Maksumić je kazao da je budućnost jedino vrijeme koje treba da postoji u Mostaru, ali da je greška prepustiti grad onima koji ne osjećaju ljubav prema njemu.

- Mostar zaslužuje remont. Mostar zaslužuje bolje. Pretenciozno je nazvati Mostar danas gradom, koji ne funkcioniše. To nije političko pitanje. To je pitanje podijeljenosti u umovima. Mostar, ovakav kakav jeste ne može praviti zajedničke manifestacije. Podijeljene su - istakao je Maksumić.

On je podsjetio i na činjenicu da se godišnjica rušenja Starog mosta obilježava u samo jednom dijelu grada.

- I to ne od političara, da se ne bi zamjerili. Mostar ne samo da je grad slučaj, nego je grad koji funkcioniše samo kada mora da se dijeli plijen.

Maksumić je kazao i to da svjetska javnost nije saznala da je most srušen grad ne bi bio spašen.

- Žrtvovanje Starog mosta pomoglo je životu jednog dijela grada. Ideje o Mostaru. Mostar je ideja. Nastao je oko mosta. Mostovi su stvoreni da spajaju ljude - poručio je Nedžad Maksumić.

Podsjećamo, današnji dan 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) srušile su Stari most u Mostaru. Prije nego što je srušen, most je pretrpio veliki broj direktnih artiljerijskih pogodaka.

 

#Intervju