Članak

Zijah A. Sokolović šetnjom u 'okovima' obilježava 50 godina glumačkog rada

Sokolović je nosio „okove“ ulicama Sarajeva od JU Centra kulture i mladih u Jelićevoj do Kamernog teatra 55. Poseban dio performansa izveo je na mjestu Sarajevske ruže u ulici Ferhadija. Sokolovićev u

SARAJEVO, (Patria) - Glumac, reditelj, umjetnik Zijah A. Sokolović danas je izveo performans u centru Sarajeva povodom 50 godina profesionalnog glumačkog rada. On je na rukama i glavi nosio „daske koje život znače“. Pojasnio je da se te daske mogu dvojako tumačiti – da se on ukovao u daske kao glumac ili da se ukovao kao što su se nekad kroz historiju ukivali razbojnici, lopovi, kradljivci...

Sokolović je nosio „okove“ ulicama Sarajeva od JU Centra kulture i mladih u Jelićevoj do Kamernog teatra 55. Poseban dio performansa izveo je na mjestu Sarajevske ruže u ulici Ferhadija i na Markalama gdje je posipan vodom, bojom koja simbolizira krv i cvijećem. Performans su pratili i dijelovi teksta iz kultne predstave "Glumac...je glumac...je glumac" koje je izgovarao Sokolović. 

Sokolovićev umjetnički izražaj privukao je veliku pažnju građana koji su ga pratili tokom šetnje.  

U JU Centar kulture i mladih večeras će u 20 sati biti izvedena predstava CABAres, CABArei koju Sokolović izvodi već 25 godina. Do sada je prikazana više od 1.350 puta.

Predstava je premijeru imala 28. januara 1993. godine u “Interkulttheater” u Beču i od tada je igrana na scenama u Beču, Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Skoplju i Podgorici a gostovala je i pred publikom u Torontu, Vankuveru, Montrealu, Oslu, Sidneju, Melburnu, Njujorku i dr.

Zijah A. Sokolović u predstavi “CABAres CABArei” (Životna komedija) govori i igra sve moguće, majstorskom mimikom i potpunim vladanjem glasom vodi gledaoce od neukrotivog smijeha do ledene užasnosti, poigrava se sa osjećanjima i mišljenjem publike do ivice izdržljivosti, dok igrajući prepliće dvije velike, za svakog značajne teme, ljubav i smrt.

Iako je komad autor nazvao kabareom, riječ je o sasvim ozbiljnoj stvari, ne samo zato što Sokolović bez pomoći svjetlosnih efekata i zvučnih i drugih kulisa drži pažnju gledalaca prikovanu uz predstavu puna dva sata, nego i zato što je njegov komad zapravo nemilosrdno razgolićavanje života, jedna je od kritika predstave „CABAres, CABArei“.

Sokolovićeva karijera počela je 1968. godine kada je odigrao prvu profesionalnu glumačku ulogu.

#Lifemagazin