Članak

Donald Tusk održao lekciju iz ljudskosti evropskim desničarima

Donald Tusk je smogao hrabrosti i bio dovoljno iskren da u lice svojim stranačkim kolegama kaže istinu s kojom se današnja Evropa suočava. Valjda će biti dovoljan broj onih koji će ga poslušati i slij

Piše: Haris Ljevo

Evropska narodna stranka (EPP) održava kongres u glavnom gradu Finske Helsinkiju. Narodnjaci su na kongresu izabrali Manfreda Webera iz Njemačke za njihovog kandidata za predsjednika Evropske komisije na evropskim izborima u maju naredne godine.

Međutim, najveću pažnju privukao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, koji je održao sjajan govor u kojem je indirektno prozvao mnoge kolege demokršćane u vlastitim redovima i prozvao ih zbog nacionalizma i ksenofobije.

- Ako ste protiv vladavine prava i nezavisnog pravosuđa, onda niste demokršćani.

Ako vam se ne sviđaju slobodni mediji nevladine organizacije, ako tolerišete ksenofobiju, nacionalizam i antisemitizam, onda niste demokršćani.

Ako stavljate državu i naciju iznad ili protiv slobode i digniteta jednakosti, onda niste demokršćani.

Ako želite konflikte i podjele u svijetu i unutar EU, onda niste demokršćani.

Ako podržavate Putina i napadate Ukrajinu, ako favorizujete agresora u odnosu na žrtvu, onda niste demokršćani.

Ako želite zamijeniti zapadni model liberalne demokratije istočnim autoritativnim modelom, onda niste demokršćani.

Želim da vjerujem da svi ovdje među nama žele ostati posvećeni idealima istinske ideje demokršćanstva – istakao je Tusk u svom govoru.

Tuskov govor predstavlja jednu od najsnažnijih poruka u vremenu kada se Evropa suočava s ozbiljnim porastom radikalne desnice, ksenofobije, islamofobije, antisemitizma.

Poseban značaj njegov gvor ima ako znamo da Tusk dolazi iz Poljske, jedne od najkonzervativnijih zemalja u EU u ovom trenutku. Poljska je prema svim EU izvještajima zemlja sa najsnažnije izraženim nacionalizmom, evropske institucije upozoravaju na ozbiljna kršenja ljudskih prava...

Među učesnicima kongresa u Helsinkiju bili su premijer Mađarske Viktor Orban, prve zemlje protiv koje je Evropski parlament pokrenuo proceduru oduzimanja prava glasa zbog kršenja evropskih propisa, zatim hrvatski premijer Andrej Plenković, čovjek koji predvodi vladu zemlje koja je uz Poljsku i Mađarsku označena kao najradikalnija u kršenju ljudskih prava i stepenu porasta profašističkih grupa.

Donald Tusk je smogao hrabrosti i bio dovoljno iskren da u lice svojim stranačkim kolegama kaže istinu s kojom se današnja Evropa suočava. Valjda će biti dovoljan broj onih koji će ga poslušati i slijediti njegove poruke.

#BiH