Članak

Uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Križančevu selu kod Viteza

Slobode je lišeno više lica osumnjičeni za ratni zločin u Križančevu selu kod Viteza, 1993.

(Patria) - Po nalogu Tužilaštva BiH slobode je lišeno više lica osumnjičeni za ratni zločin u Križančevu selu kod Viteza, 1993. godine.

Iz Tužilaštva je saopćeno da se osumnjičeni terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, „počinjen ubistvom najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a iz Šafradina koji su se prethodno predali i položili oružje, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, 22. 12. 1993. godine.“

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su lišili slobode osumnjičene: Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahiju, Nijaza Sivru, Rušita Nurkovića, Almira Sarajlića, Šaćira Omanovića, Kasima Kavazovića i Sadika Omanovića.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH sa područja Centralne Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.

Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja.

Također, pojedini osumnjičeni, u svojstvu komandanata jedinica A RBiH, terete se da su direktno učestvovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinioce.

#BiH