Članak

Evropska narodna partija na kongresu u Helsinkiju bira kandidata za predsjednika Evropske komisije

Dvojica kandidata, Nijemac Manfred Weber i Finac Alexander Stubb, u utrci su za vodećeg kandidata Europske narodne partije - EPP, najjače političke grupe u Evropskom parlamentu.

HELSINKI, (Patria) - Evropska desnica, podijeljena zbog prisustva mađarskog populiste Viktora Orbana u njenim redovima, okupila se jučer na kongresu u Helsinkiju, a danas bira svog kandidata za evropske izbore u maju 2019. godine, javlja Al Jazeera.

Dvojica kandidata, Nijemac Manfred Weber i Finac Alexander Stubb, u utrci su za vodećeg kandidata Europske narodne partije - EPP, najjače političke grupe u Evropskom parlamentu.

Kandidat će biti biran danas (četvrtak) tajnim glasanjem 758 izaslanika na kongresu u Helsinkiju.

On bi u novembru 2019. godine mogao zamijeniti Luksemburžanina Jean-Claudea Junckera na dužnosti predsjednika Evropske komisije. Ta je dužnost dio velikih pregovora koji će slijediti nakon evropskih izbora, koji će biti održani između 23. i 26. maja 2019. godine.

Osim predsjednika EK-a, sljedeće godine trebat će izabrati novog predsjednika Evropskog vijeća, EP-a, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Evropske centralne banke.

U tim pregovorima EPP bi trebao imati glavnu ulogu.

Ne bude li većeg iznenađenja, Manfred Weber (46), predsjednik grupe EPP-a u EP-u i član bavarske Kršćansko-socijalne unije, sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, trebao bi pobijediti Alexandera Stubba (50), člana finske konzervativne i liberalne stranke Kokoomus.

Među temama u debati između Webera i Stubba u srijedu navečer je bilo i mjesto koje u EPP-u imaju Viktor Orban i njegova stranka Fidesz, koju optužuju za gaženje evropskih vrijednosti, posebno u vezi s prihvatom migranata.

No, njegovo izbacivanje nije bilo na dnevnom redu kongresa.

- Kao što sam često govorio, svaka porodica ima svoje zločesto dijete. No, radije ću svoje zločesto dijete zadržati u porodici i urazumiti ga - rekao je predsjednik EPP-a, Francuz Joseph Daul, uoči početka kongresa.

U srijedu predvečer izaslanici su glasanjem prihvatili rezoluciju u kojoj se osuđuju - ne imenujući ih direktno - oni koji krše evropske vrijednosti i podsjeća na temeljna načela EU-a, kao što su "višestranačje, nezavisnost medija i vjerske slobode".

- Pozivamo sve članove EPP-a da poštuju, štite i promoviraju te vrijednosti - piše u rezoluciji, za koju su glasali i članovi Fidesza.

Rečenica koja je stajala u prvoj verziji nacrta rezolucije i u kojoj se poziva vlade da se prema nevladinim udruženjima odnose "ravnopravno, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, pod uvjetom da njihovo djelovanje ostaje u granicama liberalne demokratije", promijenjena je u završnoj verziji, u kojoj je "liberalna demokratija" zamijenjena pojmom "vladavina prava", što bi se Orbanu moglo više svidjeti.

Mađarski čelnik misli da je liberalna demokratija doživjela neuspjeh i više nije sposobna osigurati kršćanske korijene njegove zemlje. On bi radije da se koristi pojam kršćanska demokratija.

#Svijet