Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.11.2018 09:05:41

Frans Timmermans kandidat sacijalista za predsjednika Evropske komisije

Frans Timmermans Foto: Twitter

BRISEL, (Patria) - Prvi potpredsjednik Evropske komisije, Holanđanin Frans Timmermans, bit će vodeći kandidat Partije evropskih socijalista (PES) za izborima za Evropski parlament u maju.

Maroš Šefčovič, Timmermansov kolega iz Komisije, povukao se iz trke u ponedjeljak i podržao ga.

PES je jedna od evropskih partija koja je ostala uz sistem Spitzenkandidat-a, uspostavljenog tokom prethodnog izbornog ciklusa. Evropske partije u toku izborne kampanje ističu vodećeg kandidata, a kandidat iz pobjedničke partije bit će predložen za novog predsjednika Evropske komisije.

Šefčovič, potpredsjednik Komisije zadužen za energetsku uniju, u ponedjeljak je poslao pismo predsjedniku PES-a Sergeju Staniševu, u kom je podržao Timmermansovu kandidaturu i odustao od sopstvene, prenosi EURACTIV.

- Želim Fransu svu sreću u ovim zahtjevnim vremenima. Istovremeno, spreman sam da blisko sarađujem sa njim - napisao je Šefčovič tom prilikom.

Pedesetsedmogodišnji Timmermans je u Komisiji Jean-Claude Junckera zadužen za bolju regulaciju, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i povelju o ljudskim pravima. Bio je ministar evropskih poslova, a potom i vanjskih poslova Holandije. Diplomirao je francuski jezik i književnost, a na postdiplomskim studijama specijalizovao se za pravo EU.

Na pres konferenciji, Timmermans je podvukao značaj izbora za Evropski parlament sljedeće godine, rekavši da će to biti najznačajniji izbori za ovu instituciju još od prvih koji su održani, prije četiri decenije.

- Treba da budemo vrlo kritični prema onome što smo radili u prošlosti, moramo da poboljšamo svoje rezultate i smislimo projekat koji pokazuje konkretne korake ka uspostavljanju pravednijeg društva - rekao je on.

Kongres Partije evropskih socijalista održat će se 7. i 8. decembra u Lisabonu. Za razliku od kongresa Evropske narodne partije, čiji delegati danas u Helsinikiju birati između Alexandera Stubbea i Manfreda Webera za vodećeg kandidata, ta procedura će, shodno razvoju događaja, kod socijalista izostati.

Očekuje se da će PES na izborima za Evropski parlament pretrpjeti značajne gubitke, ne samo zbog pada podrške nekih od njenih nejvećih članica – nemačke Socijaldemokratske partije i francuskih Socijalista, već i nemogućnosti britenskih Laburista da se takmiče na izborima nakon Brexita.

U nekim drugim zemljama EU, sa druge strane, članice PES-a stoje bolje – predsjednici vlada Španije, Portugala, Švedske, Malte i Slovačke dolaze iz ovih partija.