Članak

Stjepan Mesić: Hrvati nisu htjeli Čovića, 60 posto ih nije izašlo na izbore

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ocjenjuje netačnom priču da je za Dragana Čovića glasalo 80 posto bosanskohercoegvačkih Hrvata na oktonbarkim izborima u zemlji

(Patria) - Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ocjenjuje netačnom priču da je za Dragana Čovića glasalo 80 posto bosanskohercegovačkih Hrvata na oktobarskim izborima u zemlji.

„... Za njega je glasalo 80 posto Hrvata koji su izišli na izbore, a 60 posto Hrvata nije izašlo na izbore. Prema tome, Hrvati nisu htjeli Čovića, u tome je cijeli njegov problem, a očito i problem naše politike“, rekao je Mesić za Radio Slobodnu Evropu, komentarišući optužbe iz HDZ-a ali i zvaničnog Zagreba da novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata Željko Komšić nije legitimni predstavnik tog naroda.

 „Hrvatska se treba čuvati da bude na bilo koji način označena kao ona koja se miješa u unutarnje odnose BiH, a treba pomoći susjednoj zemlji u sklopu svojih ustavnih obaveza i kao potpisnica Daytona“, rekao je Mesić. Ona sugerira da se Dragan Čović i Željko Komšić uzajamno pozovu na razgovor.

Kompletan intervjuu dostupan na RSE

 

 

#Region