Članak

Kako slomiti političara: Zašto je Obren Petrović stao uz Dodika

Petrović se zalaže za koaliranje sa Dodikovim SNSD-om i u RS i na državnom nivou. On je rekao da cijeni samo rad i da će Dodik imati njegovu podršku.

Piše: S. Omeragić

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović je dugogodišnji član Srpske demokratske stranke. Na posljednjim izborima dobio je rekordnih 30.726 glasova, deset hiljada više nego li na lokalnim izborima.  Radi se o čovjeku koji uživa ogromno povjerenje prije svega svojih sugrađana.   

Petrović se zalaže za koaliranje sa Dodikovim SNSD-om i u RS i na državnom nivou. On je rekao da cijeni samo rad i da će Dodik imati njegovu podršku.

U posljednje tri godine Petrović je primjer kako vlast ovog entiteta, preko odanog pravosuđa dobije vrijedne i ugledne ljude uz sebe. I nije u pitanju samo RS. Može se reći da takvih operacija discipliniranja političara drugih opcija ima i u Federaciji. I uvijek su u pitanju ucjene. 

Prvi put u martu 2017. godine gradonačelnik Petrović je uključen u jedan sudski proces i to kao svjedok. Milan Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić optuženi su da su od maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva. Petrović je pozvan kao svjedoka. A onda je zatražio i dobio imunitet za svjedočenje u ovom procesu. Radi se dakle o mogućnosti da svjedok ne govori detalje u kojima može biti inkriminiran.   

Član 219. ZKP-a RS kaže da svjedok ima pravo da ne odgovara na pojedina pitanja ako bi ga istinit odgovor izložio krivičnom gonjenju. Svjedok koji je dobio imunitet i koji je svjedočio, neće se krivično goniti osim ako je dao lažni iskaz. Imunitet daje glavni tužilac RS.  

Nešto slično je i po ZKP-u BiH. Imunitet se daje odlukom glavnog tužioca BiH. Pravo je svjedoka da ne odgovara na pojedina pitanja koja mu mogu naštetiti. Na ta pitanja će odgovoriti samo ako mu se da imunitet. 

Petrović je u slučaju Ninković, Paravac i ostali svjedočio u junu 2017. godine. Iako sve govori da nije pristajao na neke sramotne poteze, prema medijima, problem su njegovi potpisi na nekim dokumentima. Najveći problem je međutim što su tužioci u BiH često politički ovisni. 

Udarci na Petrovića su zaredali. U februaru 2018. godine gradonačelnik je saslušan u Policijskoj upravi Doboj. Policija je istragom utvrdila da prodaja poslovnog prostora "Večernjih novosti" ima obilježja krivičnog djela, a pod lupom je i prodaja nekoliko drugih poslovnih prostora u gradu, za koje je Pravobranilaštvo Republike Srpske utvrdilo da gradonačelnik prilikom prodaje nije poštovao procedure, javila je RTRS. 

Istragu protiv Petrovića preuzela je Uprava kriminalističke policije MUP RS i protiv Petrovića  je podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog nesavjesnog rada u službi.

Navodno, prostor je prodat za 62,5 hiljada KM. Iako mediji o tome nisu izvještavali, govori se da je u međuvremenu Petrović priznao počinjenje, a da je zbog priznanja oslobođen. U nekim međunarodnim organizacijama se govori  kako takve institucije prava nigdje ne postoje. 

Činjenica je da je gradonačelnik Doboja bio izložen stalnim prijetnjama i udarcima Dodikovog režima. I da je njegova dobra volja i brojne pohvale upućene Dodiku znače definitivno poklonjenje prvom čovjeku RS-a.   
Mediji su upravo danas, 6. novembra javili da će Obren Petrović koji je dobio mandat u PS BiH, prihvatiti poziv novoizabranog srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika za formiranje široke srpske koalicije na nivou Bosne i Hercegovine. 

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović obratio se danas javnosti nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom poručivši da “podržava lidera SNSD-a - snagu i energiju koju on pokazuje u radu”…  “Predsjednik Dodik je izgubio u Doboju, nažalost čovjek koji je najviše pomagao je najlošije prošao'', rekao je Petrović.

Uzimimo ovaj slučaj lomljenja donedavno čvrstog gradonačelnika Obrena Petrovića i prenesimo na neke identične slučajeve u Federaciji. 

Oni koji ulaze u politiku umrežavaju se upravo po količinama korupcije. Reklo bi se: koliko su ranjivi, toliko su i upotrebljivi. 

To izgleda kao ona priča o poštenom političaru, kojem godinama ne mogu ništa pronaći da bi ga ucijenili za svoje ciljeve. Ima, ima, rekle bi vođe: Može mu se pronaći makar kamen u bubregu. A onda krenuti u razbijanje bubrega.        
 

#BiH