Članak

Dačićeva nervoza zbog Komšića: Kraj nesmetanog razvaljivanja BiH

Komšić je u intervjuu samo kazao kako od susjeda očekuje da poštuju granice BiH, što je izazvalo žestoku reakciju Dačića.

Piše: Haris Ljevo

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ponovo je uzburkao javnost u BiH svojim izjavama upućenim protiv suvereniteta države Bosne i Hercegovine.

Dačić je reagovao na intervju koji je beogradskom portalu Telegraf dao novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je u intervjuu samo kazao kako od susjeda očekuje da poštuju granice BiH, što je izazvalo žestoku reakciju Dačića.

- Što se tiče Hrvatske i odnosa generalno sa Srbijom i Hrvatskom, možete računati na mene, jer ću u punoj meri biti posvećen tome da to budu dobri i prijateljski odnosi. Ali, vas molim, i u Zagrebu i Beogradu, samo da znate, gdje prelazite granicu. I gdje pokazujete dokumenta. To je na Savi, to je na Drini, to je na Uni. Samo to poštujete i nećete imati nikakvih problema sa mnom – istakao je Željko Komšić.

Takav stav o poštivanju državnih granica i teritorijalnog suvereniteta jedne države sasvim je normalan u bilo kojoj državi na svijetu, ali Dačić očito ne misli tako.

- Samo još da se plašimo velike Bosne i Hercegovine. Nije mu to prvi put, nije on prvi put na ovoj funkciji. Bilo bi dobro da je rekao da i muslimanske zemlje treba da znaju gdje je granica BiH – reagovao je nasljednik Slobodana Milošević na predsjedničkoj funkciji SPS-a Ivica Dačić i nekadašnji Miloševićev glasnogovornik.  

Komšić nigdje u intervjuu nije spomenuo veliku Bosnu i Hercegovinu, već je istakao kako od susjeda jedino očekuje da poštuju hiljadugodišnju granicu države BiH. Komšić pogotovo nije spominjao pomjeranje državne granice BiH unutar sadašnjeg teritorija Srbije.

S druge strane, Ivica Dačić svako malo u javnost izađe s takvom idejom. Uostalom njegovom nekadašnjem stranačkom šefu u Hagu je i suđeno zbog toga što je htio ratom mijenjati granice, što je za posljedicu imalo stotine hiljada mrtvih, ranjenih i protjeranih građana.

Iako Dačić ističe kako poštuje suverenitet BiH, mnogo je primjera u kojima je sam sebe demantovao. Prije samo mjesec dana pred izbore u BiH na otvaranju dionice autoputa u Doboju poručio je kako je to unutrašnje pitanje Srbije, a ne uplitanje u unutrašnja pitanja BiH.

- Ovi su unutrašnji poslovi, poslovi unutar srpskog naroda. Važno je da svi putevi vode u Beograd – kazao je Dačić na otvaranju puta.

Dačićeva reakcija na Komšićev intervju može se posmatrati samo kao nervoza, jer je u prethodnom periodu navikao da na njegove antibosanske izjave reaguju samo pojedini mediji i pojedini članovi akademske zajednice u BiH.

#BiH