Članak

Kojović, Miletić i Nikšić o suprotnim stavovima OHR-a i Delegacije EU

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH kazao je da su OHR i predstavnici pojedinih ambasada smatrali da je izborni proces kompromitovan i davali su podršku potrebi da se ponovo broje glasovi.

SARAJEVO, (Patria) - Suprotan stav Ureda visokog predstavnika (OHR) i Delegacije Evropske unije o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH ne iznenađuje predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića. On je kazao da u konaktima koje ima sa međunarodnom zajednicom stiče utisak da su „jako loše informisani, da su vrlo često dezinformisani, a da je njihovo poznavanje naših ustava i zakona na izuzetno niskom nivou“.

- Nemojte nama predlagati ono što ne biste dozvolili u svojim zemljama, a to je upravo ono što radite. Uvijek sam govorio sve što je dobro za Norvežane dobro je i za Bosance i Hercegovce. Nemojte nama predlagati rješenja, pravne sisteme, ustavna rješenja koja ne bi prošla ni u vašim zemljama, a nikada ne bi prošla na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Zaista ih pozivam da prestanu da nam predlažu rješenja koja su specifična za BiH. BiH trebaju upravo ona rješenja koja vladaju u drugim evropskim demokratskim državama i koja su u proteklih 200 godina pokazala kao dobra.

Generalni sekretar Demokratske fronte Zlatko Miletić kazao je da „pojedini članovi međunarodne zajednice nas potcjenuju“.

- Mi vidimo da uključujući Evropsku komisiju, da su OHR kao instituciju u BiH gurnuli ustranu, da im se ne sviđaju „ta pravna tumačenja OHR-a“ koja su u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom FBiH. Došli smo u fazu da ta njihova mišljenja i tumačenja ignorišu uključujući i pojedine predstavnike međunarodne zajednice. Nije posao evropskih parlamentaraca, EK, pojedinih političkih grupa da oni tumače Dejtonski mirovni sporazum i Ustav ove zemlje. Jedina ovlaštena institucija za taj posao je OHR. Neko u ovoj zemlji, barem kada je u pitanju međunarodna zajednice, mora vratiti status OHR-u kao uredu koji to tumači bez obzira da li će se to sutra nama trojici svidjeti ili ne – kazao je Miletić.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH kazao je da su OHR i predstavnici pojedinih ambasada smatrali da je izborni proces kompromitovan i davali su podršku potrebi da se ponovo broje glasovi.

- Evropska komisija i OSCE su bili protiv jer oni smatraju da je važno da se što prije formira vlast i da se krene sa reformskom agendom. Potpuno je jasno da su na različitim pozicijama, a pokušavaju nama uspostaviti neke principe i standarde koje nigdje drugo u svijetu ne važe – kazao je Nikšić.

#Izbori