Članak

Bučo nakon ostavke u Autocestama FBiH: Korisniji sam u privatnom sektoru

Izvršni direktor za projektiranje i građenje u Autocestama FBiH Jasmin Bučo podnio je ostavku na ovu poziciju, a ta takav postupak okrivio je inertnost Federalna Vlade.

(Patria) - Izvršni direktor za projektiranje i građenje u Autocestama FBiH Jasmin Bučo podnio je ostavku na ovu poziciju. Na svom Twitter profilu je napisao:

„U Autoceste sam došao kao prvi tehnički direktor, od skromne Direkcije smo napravili centar izvrsnosti u BiH, moćnu i stručnu strukturu koja se uspješno nosi s advokatima i inženjerima najvećih svjetskih kompanija poput Strabaga, OHL-a, Cengiza... Profesionalizirali smo poslovanje i stekli kredibilitet kod međunarodnih finansijskih institucija, što nam je omogućilo da ispregovaramo i ugovorimo više od milijardu eura povoljnih sredstava i preko 100 miliona eura granta.
Posložili smo strateške dokumente, tehnički i finansijski zaokružili pravce sjever-jug i istok-zapad, definisali modalitete implementacije svih projekata na ova dva pravca. Od ad-hoc pristupa stvorili smo sistemski pristup koji se može zakočiti samo odsustvom političke volje.

Međutim, u odsustvu snažnog opredjeljenja Vlade da se istinski radi, smatram da je moj posao u javnom sektoru završen, da je pomalo postao besmislen i da sam korisniji ukoliko karijeru nastavim u privatnom sektoru. Zbog toga sam prekinuo ugovor koji sam imao do sredine 2021. godine“.

Bučo je rođen 1979. godine u Čajniču. Magistrirao je na odsjeku građevine na INSA Grande Ecole u Lyonu u Francuskoj. Postdiplomski studij je završio na Univerzitetu Herriot-Watt u Edinburgu u Velikoj Britaniji, a doktorirao 2007. godine iz oblasti građevine, na INSA Lyon u Francuskoj. 

Radio je kao građevinski inženjer u grupaciji Bouygues Construction, kao građevinski ekspert za infrastrukturu u kompaniji RTE EDF (i.e. Elektroprenos) u Francuskoj, u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, a od 2011. godine obnašao je funkciju izvršnog direktora za projektovanje i građenje u JP Autoceste FBiH. 

Od novembra 2015. do juna 2016. godine bio je imenovan za v.d. direktora JP Autoceste FBiH, nakon čega prelazi na poziciju v.d. izvršnog direktora projektovanja i građenja. Nadzorni odbor JP Autoceste FBiH imenovao ga je u maja 2017. na puni mandat u trajanju od naredne četiri godine za izvršnog direktora projektovanja i građenja Društva. Ostavku je podnio dvije i po godine prije isteka mandata, piše Patria.

 

#BiH