Objavljeno u kategoriji Region na 01.11.2018 08:57:27

Crna Gora zabranila ulazak Matiji Bećkoviću i drugim srpskim intelektualcima

Matija Bećković Foto: Arhiv

PODGORICA, (Patria) - Uprava policije donijela je rješenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru, objavio je podgorički list Dan.

Ovom listu je iz Granične policije saopšteno da je prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen i historičarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću.

Starješinama na svim graničnim prelazima je, kako navodi Dan, dostavljen spisak osoba koje ni slučajno ne smiju da uđu u zemlju, jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore.

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po procjeni crnogorskih sigurnosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima bit će održana, 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da govori i Matija Bećković.