Objavljeno u kategoriji Region na 21.10.2014 10:44:01

Najbrži put u EU brak sa Mađaricama za 1.800 eura

Pod istragom i mladoženje i plaćene udavače

Muškarci s juga Srbije zbog radne dozvole u zemljama Evropske unije plaćaju i do 1.800 eura za brak, prenosi bh. novinska agencija Patria.

N. G. (31) iz Novog Sada oženio se ljetos četrdesetogodišnjom ženom s prebivalištem u Mađarskoj, iz mjesta Topošvar, da bi mogao da dobije radnu dozvolu za posao u Beču, gdje je boravio ilegalno od prošle godine. On je u fiktivan brak sa mađarskom nevjestom uložio svoj automobil vrijedan 1.600 eura.

– Čuo sam da jedan čovjek iz Subotice pomaže našim muškarcima da pronađu ženu iz Mađarske, pa sam mu se i ja obratio. Za posredovanje platio sam mu 200 eura, a on me je već za desetak dana spojio sa Ilonom, kojom sam se oženio. Vjenčali smo se pred gradskim matičarem, a meni je to pomoglo da otpočnem i legalno život u Beču – priča N. G., ne krijući da sad strahuje od istrage koju je mađarsko tužilaštvo pokrenulo prije mjesec dana zbog sklapanja fiktivnih brakova Mađarica sa državljanima Srbije.

Istraga je pokrenuta zbog toga što je u posljednjih godinu i po dana broj ovakvih brakova značajno povećan. Utvrdilo se da su muževi uvijek iz istih krajeva, uglavnom s juga Srbije, a mlade iz pograničnih mjesta u Mađarskoj. Zbog blizine granice brakovi se sklapaju u Horgošu, Kanjiži, Senti, Subotici. 

Vrlo brzo se provjerom ličnih podataka i prijavljenog mjesta boravka otkrilo da je bračna zajednica fiktivna, jer su se Srbi odmah poslije ženidbe selili u Njemačku i Austriju. Na listi brakova koji se istražuju trenutno su oni u kojima su mladoženje muškarci iz Tutina, Sjenice, Kruševca, Leskovca, Zaječara.

Osumnjičene 24 osobe

U predmetu su zasad 24 osumnjičena, koji su kao organizatori ili plaćene udavače učestvovali u sklapanju više od 200 lažnih brakova.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android