Objavljeno u kategoriji Intervju na 29.10.2018 22:01:59

Josip Juratović: Zašto europarlamentarci nisu reagirali na nesprovođenje izbora u Mostaru

Josip Juratović Foto Arhiv

(Patria) - Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu uputili su u četvrtak zajedničko pismo predsjednicima Europskog parlamenta, Europskog vijeća i Europske komisije povodom ishoda općih izbora u Bosni i Hercegovini izražavajući „duboku zabrinutost činjenicom da su hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH izabrali Bošnjaci, dok je velika većina Hrvata glasovala za drugog kandidata.“

Oni traže izmjene Izbornog zakona u BiH na način da političari koji predstavljaju narode u bh. institucijama trebaju biti izabrani u onim dijelovima BiH gdje je taj narod i etnički dominantan, brojniji u odnosu na druga dva naroda, što za građanske strane predstavlja udaljavanje BiH od EU i civilizacijskih vrijednosti.

Za zastupnika Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) u njemačkom Bundestaga i posmatrača proteklih bh. izbora u ime Skupštine Evropskog vijeća Josipa Juratovića nema dileme da je, kako kaže, upitan Daytonski sporazum na kojem je  Bosna i Hercegovina izgrađena kao jedna država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je nebrojeno puta dokazano da ne funkcionira, te da je po svemu navedenom logično i prijeko potreban Dayton 2.

„Slažem se sa europarlamentarcima da svi narodi u BIH moraju imati jednaka prava i po pitanju izbora Komšića ali me isto tako čudi da ti isti europarlamnetarci tek sada reagiraju i to samo po pitanju slučaja Komšić. Naime, prije izbora u BiH Europska unija je izjavila da će priznati rezultate izbora u Bosni i Hercegovini čak i ako oni budu organizirani po sadašnjem Izbornom zakonu koji nije usklađen s presudom suda u Strasbourgu u predmetu „Sejdić i Finci". Kako europarlamentarci nisu reagirali prije izbora na ovakve odluke, gdje se odustalo od oštre retorike i prijetnji nepriznavanja legitimiteta izbora ukoliko ne bude provedena presuda Europskog suda za ljudska prava po pitanju ravnoptavnosti svih gradjana BiH a što je neophodno za ulazak BIH u EU“, kaže Juratović u intervjuu za Patriju, dodajući da se sada pita gdje su bili europarlamnetarci kada je trebalo doći do promjene izbornog zakona u BiH prije izbora.

„Zašto se sve ove godine nije reagiralo na probleme nesprovođenja lokalnih izbora u Mostaru i još drugih brojnih pitanja na koja se trebalo reagirati puno ranije“, kaže Juratović, dodajući da se bojim da je „njihovo izražavanje zabrinutosti ovim pismom ipak stiglo malo prekasno.“