Objavljeno u kategoriji Intervju na 29.10.2018 22:01:59

Josip Juratović: Zašto europarlamentarci nisu reagirali na nesprovođenje izbora u Mostaru

Josip Juratović Foto Arhiv

(Patria) - Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu uputili su u četvrtak zajedničko pismo predsjednicima Europskog parlamenta, Europskog vijeća i Europske komisije povodom ishoda općih izbora u Bosni i Hercegovini izražavajući „duboku zabrinutost činjenicom da su hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH izabrali Bošnjaci, dok je velika većina Hrvata glasovala za drugog kandidata.“

Oni traže izmjene Izbornog zakona u BiH na način da političari koji predstavljaju narode u bh. institucijama trebaju biti izabrani u onim dijelovima BiH gdje je taj narod i etnički dominantan, brojniji u odnosu na druga dva naroda, što za građanske strane predstavlja udaljavanje BiH od EU i civilizacijskih vrijednosti.

Za zastupnika Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) u njemačkom Bundestaga i posmatrača proteklih bh. izbora u ime Skupštine Evropskog vijeća Josipa Juratovića nema dileme da je, kako kaže, upitan Daytonski sporazum na kojem je  Bosna i Hercegovina izgrađena kao jedna država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je nebrojeno puta dokazano da ne funkcionira, te da je po svemu navedenom logično i prijeko potreban Dayton 2.

„Slažem se sa europarlamentarcima da svi narodi u BIH moraju imati jednaka prava i po pitanju izbora Komšića ali me isto tako čudi da ti isti europarlamnetarci tek sada reagiraju i to samo po pitanju slučaja Komšić. Naime, prije izbora u BiH Europska unija je izjavila da će priznati rezultate izbora u Bosni i Hercegovini čak i ako oni budu organizirani po sadašnjem Izbornom zakonu koji nije usklađen s presudom suda u Strasbourgu u predmetu „Sejdić i Finci". Kako europarlamentarci nisu reagirali prije izbora na ovakve odluke, gdje se odustalo od oštre retorike i prijetnji nepriznavanja legitimiteta izbora ukoliko ne bude provedena presuda Europskog suda za ljudska prava po pitanju ravnoptavnosti svih gradjana BiH a što je neophodno za ulazak BIH u EU“, kaže Juratović u intervjuu za Patriju, dodajući da se sada pita gdje su bili europarlamnetarci kada je trebalo doći do promjene izbornog zakona u BiH prije izbora.

„Zašto se sve ove godine nije reagiralo na probleme nesprovođenja lokalnih izbora u Mostaru i još drugih brojnih pitanja na koja se trebalo reagirati puno ranije“, kaže Juratović, dodajući da se bojim da je „njihovo izražavanje zabrinutosti ovim pismom ipak stiglo malo prekasno.“

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android