Članak

Leila Agić: Stalni kontakt s građanima je recept za uspjeh stranaka ljevice

Leila Agić je predsjednica mladih Socijalističke partije, ali kaže da će se trenutno posvetiti razvoju lokalne zajednice.

Piše: Haris Ljevo

Mlada 23-godišnja Leila Agić, porijeklom iz BiH, ostvarila je veliki uspjeh na nedavno održanim lokalnim izborima u Belgiji. Agić je uspjela kao kandidatkinja Socijalističke partije (PS) ući u Opštinsko vijeće Molenbeeka, jedne od opština glavnog grada Brisela.

PS je u Molenbeeku ostvarila najbolji rezultat osvojivši 31,3 posto glasova, što je toj partiji donijelo 17 mjesta u lokalnom vijeću. Među 17 izabranih vijećnika je i Leila Agić, koja je osvojila 663 glasa.

- Osjećam neizmjernu sreću, čast i odgovornost zbog rezultata koji sam ostvarila– kaže u razgovoru za novinsku agenciju Patria Leila Agić.

Leila je predsjednica mladih Socijalističke partije, ali kaže da će se trenutno posvetiti razvoju lokalne zajednice. 

- Za sada ću se posvetiti svojoj opštini, ali u budućnosti želim svakako da slijedim druge nivoe vlasti.  

Jedna je od nekoliko mladih osoba porijeklom iz BiH koje grade uspješnu političku karijeru u zemljama EU. Kaže da će nastojati iskoristiti svoj utjecaj da pomogne BiH na njenom putu u EU.  

- Ja sam tek na lokalnom nivou izabrana, ali u programu moje stranke je podrška ulasku Bosne i Hercegovine u EU i naravno da ću to posebno podržavati – ističe Agić. 

Agić dodaje kako još uvijek nije bilo kontakta s političarima iz BiH, ali ističe da je spremna pomoći ukoliko neko smatra da je njena pomoć potrebna. 

- Tek sam prije desetak dana izabrana na lokalnim izborima i još nemam neki kontakt ili utjecaj, ali stojim na raspolaganju ukoliko to bude u mojoj mogućnosti.

Svjesni smo da je desnica u Evropi danas u velikom porastu. Agić navodi belgijski primjer kao dobro rješenje da ljevica u Evropi povrati svoju snagu. 

- Ljevica generalno pobjeđuje na izborima na francuskoj strani Belgije. Mislim da ono što čini moju partiju naročito uspješnom na lokalnom nivou je to što smo stalno na terenu. Rješenje je da izabrani predstavnici budu u svakodnevnom kontaktu s građanima, a ne da se  zaključavaju u svojim kancelarijama.

Mnogi se slažu da je EU danas u jednoj vrsti krize. Agić ističe kako je moguće izaći iz trenutne krize. 

- Ja vjerujem u Evropu, ali sam protiv današnje, liberalne EU. Mislim da je liberalizam izvor EU krize i da moramo ići ka socijalnoj i solidarnoj Evropi kako bismo stvorili pravi evropski identitet i prevazišli sebičnost koja vlada u EU – smatra predsjednica mladih belgijske Socijalističke partije.

Agić se politikom počela baviti sa 16 godina kada je radila u timu kandidatkinje za predsjednicu Francuske Segolene Royal. Ističe da Royal mnogo utjecala na njenu političku karijeru. 

- Ona je ta koja me je podstakla da se bavim politikom, a ideje o ekologiji i dobrom upravljanju koje ona zastupa su i danas u srcu moje političke posvećenosti. 

Agić ističe kako su mladi, obrazovanje, prava žena i ekologija najvažnija politička pitanja za koja se bori u svom političkom angažmanu. 

Kaže kako zbog kampanje koju je vodila u Belgiji nije imala dovoljno vremena da potpuno prati predizbornu kampanju u našoj zemlji, ali da je upoznata s političkom situacijom u BiH.

- Pratim političku situaciju u BiH i ako priznajem da sam bila vrlo zauzeta sa svojom ličnom kompanjom i nisam pratila koliko bih htjela.  

Po meni, u BiH bi se trebalo prestati dijeliti na etničle entitete. Trebala bi se voditi politika za sve u državi, za sve Bosance i Hercegovce gdje svi stanovnici žive zajedno u istim uvjetima. 

Međutim, danas su zabrinjavajuće vijesti o nepravilnostima tokom izbora. Kako možemo očekivati poboljšanje u državi kada su izbori održani u tom kontekstu – zaključila je Leila Agić.  

Porodica Leile Agić doselila je u Molenbeek 1994. godine, gdje i danas žive. Agić trenutno studira Političke nauke na Univerzitetu u Briselu gdje bi uskoro trebala magistrirati

#Intervju